Uriah Heep – “Salisbury”

Veljača – 1971.

Kad se na sceni pojavio album „…Very ‘Eavy …Very ‘Umble“, grupa Uriah Heep je skrenula pogled main stream teškaša na sebe, a nije bila rijetkost i da proger stavi iglu na gramofon na kojem je svirao ovaj album. Spoj melodija, teških ritmova, folka i iskonskog rock’n rolla je imala hipnotizirajući učinak po slušatelja.

Osokoljeni uspjehom prvijenca, Uriah Heep izdaje drugi album „Salisbury“ s kojim se pokušava svrstati u razred progera s main stream ambicijama. Rezultat je u trenutku izlaska bio polovičan. Razlog je bio u formi naslovne kompozicije, koja je zauzela cijelu stranu vinila i koketirala je s jazzom, ali i s klasikom. Da bi pojačali tu vezu, bend radi aranžmane za pratnju klasičnog orkestra, i time uskače u „vrući“ vagon u kojem su stanovali Nice, Deep Purple, Procol Harum, .. .

Veoma brzo biva jasno da su ipak na nekom stranom terenu i sljedećim će se albumima vratiti onome što najbolje znaju.


Uriah Heep – “Bird of Prey”

Da ne bude zabune, „Salisbury“ je odličan album, pogotovo kad ga se gleda s vremenske distance. Tijekom vremena naslovna tema je prepustila primat hitoidnoj „Lady in black“, koja je čak dospjela na prvo mjesto singlica u Njemačkoj.

Isto tako, uvodna „Bird of Pray“, koja se u drugoj verziji našla i na prvijencu, je udarila pečat statusu benda koji je punio dvorane. Naime, sam uvod i Byronov „primal scream“ uz tešku grmljavinu je zaokružio sve što su nakon ovoga napravili.

A napravili su puno, jer njihovi najbolji albumi su tek trebali biti napravljeni.


Uriah Heep – “Lady In Black”

Razlog progresivnoj orijentaciji, pored uskakanja u trend, je i autorstvo kompozicija. Na prvijencu su članovi benda koliko toliko bili zastupljeni u kreaciji kompozicija, dok je na ovom albumu skoro pa isključivi kreator Ken Hensley, koji je nametnuo svoju viziju muzike koju grupa treba izvoditi.

„Salisbury“ ostaje u povijesti muzike upisan kao veliki album s kojim je Uriah Heep pokušao proboj na progresivno polje i da, gledano s velike vremenske distance, uspjeli su u tome, ne komercijalno, ali muzički.
Potvrda ove tvrdnje se može naći veoma lako. Album se dan danas sluša kao da je izdan prije koju godinu, a ne prije pola stoljeća!
Dovoljno!


Uriah Heep – “Salisbury” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci