Uriah Heep – “Look at Yourself”

Listopad – 1971.

Kad je Uriah Heep s albumom „Salisbury“ ugazila na teren progresivnog izričaja i uz to ga u naslovnoj pomiješala s utjecajem jazza i klasike, bilo je očito da i pored „zaraznog pjeva“ koji je dolazio s vinila, grupa ipak gazi po teritoriju na kojem nije bila „kod kuće“.

Sama ta spoznaja o okruženju u kojem ne pripadaju, (s moje strane) daju grupi kredite na razboritosti i posjedovanju muzičke inteligencije.

Stoga je nasljednik „Look at Yourself“ sve postavio na svoje mjesto. Uriah Heep su ovim album potvrdili status i uknjižili se za budućnost koja im se smiješila.

A razloga za to je bilo pregršt. Kao prvo, na albumu dominantni zvuk je bila teškometalna grmljavina pomiješana sa psihodelijom i pakovana u već definirani izričaj grupe. Od ovog albuma pa nadalje, a pogotovo kod naseljenika, „Demons and Wizards“, grupa će eksploatirati ovu mješavinu koja će u ovisnosti o izdanju imati drugačiji balans teškog metala i psihodelija, da bi se na kasnijim izdanjima psihodelija ipak izgubila na uštrb teškog segmenta.

Album “Look at Yourself“ je donio grupu u naponu kreativne snage te mu se pripisuje i kreativni vrh opusa (s nasljednikom, „Demons and Wizards“).


Uriah Heep – “Look at Yourself”

Na albumu se nalaze budući koncertni standardi grupe, naslovna „Look at Yourself“ i neponovljiva desetominutna „July Morning“. Ova potonja iza sebe ima lijepu priču, koja kaže da je samo ime i inspiracija kompozicije došla od bugarskog narodnog običaja, koji je svakog prvog dana u sedmom mjesecu dovodio lokalno stanovništvo na obale Crnog mora kako bi promatrali ritualni izlazak sunca i time simbolički otvorili novo godišnje doba, ljeto.

Nakon ovog albuma i nasljednika „Demons and Wizards“, grupa polagano kreće prema silaznoj putanju, da bi iznenada 1973. godine kao feniks izronila iz pepela prijetećeg manirizma i objavila album „Sweet Freedom“.

Pa i kod službene kritike, koja je obožavala mrziti sve što ima primjesu teškog izričaja, album „Look at Yourself“ dobiva pozitivne krike, što je grupi ipak ukazalo na put kojim treba gaziti kako bi se dodvorila kritici i dakako usmjerila sljedbenike u pravcu prodavaonica vinila.

Album „Look at Yourself“ je požnjeo uspjeh i na top listama. Pojavljuje se na svim velikim top listama diljem svijeta, zauzimajući za grupu tog statusa odlična mjesta, a kuriozitet je da je u Finskoj zasjeo na prvo mjesto. Znajući legislativu ondašnje scene u toj zemlji, nije ni čudo.


Uriah Heep – “Look at Yourself” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci