Paul McCartney – “Ram”

Svibanj – 1971.

Paul McCartney izdaje drugi solo album „Ram“. Povijesti radi, ipak bi trebalo napisati duo Linda McCartney i Paul McCartney izdaju prvi album, jer je službeno naslovljen na Lindu i Paula. No, znajući sve oko njega, ipak je to drugi solo albuma Paul McCartneyja, jer sve je kompozicije on napisao, sve vokalne dionice on otpjevao (osim par Lindinih pratećih vokala) i dakako, svirao je bas gitaru na svim kompozicijama.

Za razliku od prvijenca „McCartney“, kad je svirao sve instrumente, Paul se ovaj put odlučuje na angažiranje studijskih muzičara. Interesantno je da su audicije održavane pod izlikom da se snima muzička pozadina za reklamni spot.

Bilo je to vrijeme otvorenog medijskoj neprijateljstva između Lennona i McCartneyja, u kojem su obojica debelo „gadila“ onog drugoga. Sam omot sugerira puno toga. Isto tako na drugu stranu Lennon nije ostao dužan. No, bilo je to za medije i promociju solo karijera obojice, pogotovo jer su advokati u to vrijeme komadali ono što je ostalo od Beatlesa (a ostalo je punoooo!).
Činjenica jest da se Beatlesi nisu raspali u svađi, ni tučnjavi, što je dobro dokumentirano. Činjenica jest da su se Lennon i McCartney i dalje nastavili družiti van studija, i da parada bude veća, za vrijeme najžešće kampanje pljuvanja jedno po drugome, viđeni su na večeri sa svojim suprugama.
Dakle, ne treba biti lumen i zaključiti….


Paul McCartney – “Uncle Albert/admiral Halsey”

Sama sudbina albuma „Ram“ je isto tako „valovita“, u najmanju ruku. Po izlasku ne biva primljen s oduševljenjem. Vodeći muzički magazini mu daju negativne ili jedva prolazne ocjene, da bi vremenom prošao evaluaciju kritike, toliko karakterističnu za mnoge prije i nakon njega. Biva proglašen za najbolji McCartneyjev solo album, a Rolling Stone magazine ga uvrštava na svoju listu „500 najvećih albuma svih vremena“, i to na #450. mjesto, pljunuvši sebi (po tko zna koji put) u lice, jer po izlasku su mu dali atribut, (Jon Landau): “incredibly inconsequential” i “monumentally irrelevant” (izvor Wikipedia)

I svi ostali su slijedili sličnu putanju, tako da se danas album „Ram“ smatra jednim od vrhunaca opusa Paul McCartneyja.

Iako je izdan 1971. godine, dakle u vrijeme kad je stereo imao apsolutni primat nad mono produkcijom, album namijenjen promociji na radio stanicama biva izdan u mono verziji sa sasvim drugačijim miksom nego u stereo tehnici. Vjerujem da ne treba napominjati da je današnja vrijednost albuma u mono izdanju kao kolektorski artefakt veoma cjenjen, te na dražbama u pravilu doseže astronomske iznose.

Paul McCartney će nakon ovog albuma krenuti u jednom drugom smjeru, osnovat će grupu Wings i s njome otvoriti novo poglavlje svog stvaralaštva i rada.


Paul McCartney – “Ram” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci