Pink Floyd – “More”

Lipanj – 1969.

Pink Floyd izdaje treći album „More“.
Bio je to prvi album bez Syd Barretta, i ujedno i prvi album/soundtrack filma kojeg je grupa izdala. Logika nastanka albuma je sadržana u izjavi bubnjara Masona, koji je izjavio da je ovo album koji je grupi garantirao „izlaz“ u slučaju da ne uspiju s kasnijim izdanjima u muzičkom svijetu. Dugim riječima, pored korištenja trenutka (čitaj ubiranja love u kratkom roku!) album svoje postojanje može zahvaliti toj činjenici.

Imajući u vidu da je grupa nakon njega lansirala još dva albuma s muzikom iz filma, postaje jasan širi kontekst njegovog nastanka. U biti, ovaj je segment djelovanja grupe tijekom vremena pao u drugi, pa i treći plan, jer sve su oči uprte u kasnija izdanja, koja počinju s albumom „Echoes“. (U tom kontekstu i „Atom Heart Mother“ lagano ali sigurno gubi tlo pod nogama).


Pink Floyd – “Up The Khyber“

„More“ je jedini album na kojem je priznato koautorstvo Wrighta i Masona, (instrumental “Up the Khyber”) i ujedno prvi album na kojem je Gilmour odradio sve vokale.

Sam album baš i ne odiše atmosferom kojom su Pink Floyd porobili auditorij i top liste, ali to ne znači da je manje vrijedan. Njegovo loše mjesto u opusu grupe u biti znače dvije stvari. Prva je da ipak netko mora biti na začelju, a druga, ona životna, da je jednostavno različit. Više je kao „normalno“ ostvarenje umjetnički zauzeo mjesto u svojoj epohi i to je to.


Pink Floyd – “Main Theme“

Iako nije bio primljen s panegiricima, album se pristojno penje po top listama. U UK dolazi do #9. mjesta, dok u Americi prolazi nešto slabije, penje se do #139. mjesta Billboarda.

Interesantno je da i pored toga što album i ne kotira visoko kako u grupi, tako i među auditorijem, na njemu su se našli standardi koje je grupa izvodila sve do izdavanja posljednjih, krucijalnih albuma. Tako je na primjer kompozicija “Green is the Colour” redovno izvođena kao dio daleko poznatije “Careful With That Axe, Eugene” ili pak “The Nile Song”, koja se zadržala na repertoaru dugo, dugo vremena nakon što je album „More“ izašao.

Sve u svemu, povijesno gledano, iako napravljen s različitim pobudama, koje su danas deplasirane i spomenuti, album „More“ predstavlja pozitivan predah i obaveznu art stepenicu u poznavanju putanje kreativnog rada grupe.

Dovoljno da opravda svoje postojanje!


Pink Floyd – “More” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci