Wilson Pickett – “Mustang Sally”

Siječanj – 1966.

Bezbroj puta u povijesti muzike se neka pjesma u kolektivnoj svijesti vezuje za ime izvođača koji je s njom (s obradom) poharao top liste, a malo kad, ako ikad, se u istom redu stave autor i izvođač koji je u biti prvi lansirao dotičnu kompoziciju.
Na stranu što je obrada dakako ispala daleko impresivnija, ako ne i bolja od originala ili je pak kumovalo nešto drugo, pjesme koji se postigle svoj vrh kao obrade su se u poistovjetile s izvođačem koji ih je doveo na tu poziciju.

Jedna od takvih pjesama, evergrina, je i „Mustang Sally“, autora i pjevača Mack Ricea, koji je u Svibnju 1965. godine lansirao netom napisanu pjesmu „Mustang Sally“.

Daleko od toga je da je prošao nezapaženo, jer dolazi na #15. mjesto R&B Billboarda, ali, obrada Wilson Picketta, izdana godinu kasnije, je ta koja je pjesmi udahnula „vječno zelenilo“ i popela se na #6. mjesto R&B Billboarda i dakako, posjetila je liste okolnih i prekooceanskih zemalja.


Mack Rice – “Mustang Sally”

I ne samo to, „Mustang Sally“ postaje koncertni standard i pjesma s kojom se identificirao Wilson Pickett, te je protokom vremena na stranu gurnuta činjenica da se radi o obradi.

Interesantan je i nastanak pjesme. Naime, Rice je bio u posjeti pjevačici  Dellai Reese, koja je kupovala Lincoln Continental svom bubnjaru i lideru benda Calvin Shieldsu. No, ovaj nije bio oduševljen izborom, već je želio Ford Mustanga, koji je netom izašao na tržište. Della nije znala da taj auto uopće postoji. I za vrijeme prepirke oko „Mustang YES, Mustang NO“, Rice dolazi do ideje o pjesmi. Prvobitni naziv pjesme je bio “Mustang Mama“, ali je kasnije promijenio, u „Mustang Sally“, kad je od jedne druge pjesme jednostavno uzeo par strofa i dio melodije. Radilo se o staroj pjesmi za djecu koji su snimili brojni umjetnici,  “Little Sally Walker”, iz koje Rice uzima, skoro pa glavni dio svoje buduće pjesme, (“Ride Sally ride, wipe your weepin’ eyes,”  koju pretvara u “All you wanna do is ride around, Sally/Ride, Sally, ride/One of these early mornings/You’re gonna be wipin’ your weepin’ eyes.”)
Očito da je Rice „posuđivao“ inspiraciju, ali danas je to najmanje bitno, „Mustang Sally“ je tu među nama više od pola stoljeća i nalazi se na Stoneovoj listi „500 najvećih kompozicija svih vremena“.


Wilson Pickett – “Mustang Sally”


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh