Johnny Cash – “Blood, Sweat and Tears”

Siječanj – 1963.

Johnny Cash izdaje petnaesti album “Blood, Sweat and Tears”.

Sama brojka djeluje impozantno, ali ona u biti ne kaže ništa o samom izdanju. Iako je to trebalo biti rutinirano izdanje velikana, koji je proživljavao zvjezdane trenutke, album se izdvojio iz ukupnog opusa ovog umjetnika, ali i ukupnog opusa izdanja tog trenutka.

Kao nikada do tada Cash poentira na socijalnom trenutku, donoseći u stihovima opise bolne i nepravedne stvarnosti radnog puka u Americi. Album vrvi “protestnim“ stihovima koje je Cash isporučio u svom najboljem maniru.

Rezultat nije izostao, album postaje svjetionik socijalnog trenutka ranih šezdesetih u Americi, ugušenoj u rasnoj diskriminaciji, siromaštvu širokih slojeva i posvemašnjoj minorizaciji svih manjina, osim dakako, bjelačke.

No, album u sebi još nešto, identifikacija sa širokim masama i artikulacija njihovih problema će Cashu omogućiti dugogodišnji boravak na top listama i punim dvoranama. No, ovaj osebujan umjetnik nije stao na ovom.
„Lovorike i odmaranje na njima su za slabe i neodlučne“.
Cash je krenuo dalje i uskoro napravio ono što nitko osim njega nije, snimio je živi album u zatvoru!


Johnny Cash – “Legend Of John Henry’s Hammer”

Kad je iznio ideju mogulima u diskografskoj kući, i pored neprikosnovenog statusa zvijezde, naišao je na zid odbijanja. Neobičnost lokacije, a poslije ćemo vidjeti i izbora kompozicija, upućivala je na katastrofu i nitko se nije htio založiti za njega. Ostajući sam i tvrdoglav kakav je bio, na svoju ruku kreće u avanturu koja će ga odvesti u besmrtnost.

Na albumu “Blood, Sweat and Tears” se nalazi epska devetominutna kompozicija “Legend Of John Henry’s Hammer”, koja će svojom lirikom pokrenuti lavinu protestnih kompozicija. Bilo bi previše reći da je sama zaslužna za to ,ali da je imala i te kakvog utjecaja na zbivanja nakon svog izlaska, to je sigurno.


Johnny Cash – “Nine Pound Hammer”

S albuma je skinuta i singlica,“Busted”, koja na top listama nije slijedila prethodne singlice ovog umjetnika. Time se samo potvrđuje današnji kultni status albuma. “Blood, Sweat and Tears” je i bez singlice na visokim mjestima top lista zauzeo visoko mjesto u modernoj muzici šezdesetih. (što je u to doba bilo ravno senzaciji!)

Johnny Cash kraj desetljeća nije dočekao spreman, pregazila ga je mlada buntovna generacija koja se nije ni počela brijati kad je zasjela na muzički Olimp. Dakako, vratio se u velikom stilu, jer kad je prošla prva euforija British Booma, i prašina se slegla, prave su vrijednosti ponovo isplivale na površinu.

Jedan od njih je bio John Cash.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh