Nikola Tesla
1856. – 1943.

Siječanj – 1943.

Kad je u sobičku jeftinog hotela Nikola Tesla sklopio oči, svijet je izgubio najvećeg među najvećima, čovjeka bez kojeg bi današnja civilizacija sasvim drugačije izgledala.

Gdje god se okrenete, bilo koji predmet uzmete u ruke, a proizvod je tehnološkog napretka, bilo koju ideju s nevjericom prihvatite kao istinitu, sve je to djelo samo jednog čovjeka, Nikole Tesle.

Pa i osnova današnje tehnologije, izmjenični elektro motor, kojeg je on patentirao, a da ne govorimo o izmjeničnoj struji, koju je on izumio. (da je zadržao ponudu Westinghousea da na svaki proizvedeni kilovat struje s Niagare ubere jedan dolar tantijema, bio bi najbogatiji čovjek na svijetu, i to ne samo tog doba već i do današnjih dana).

Samo te dvije činjenice, da u svijetu ne postoji ni jedan milimetar kvadratni na kojem se ne nalazi neki od njegovih patenata, neinformiranom današnjem homo tehikusu tjera nevjericu na prednju stranu mozga.

Potekao iz naših krajeva, rano odlazi za Beč, Pariz i odatle prema Americi, zemlji obećanog života, zemlji neograničenih mogućnosti i dakako, neograničenog kriminala koji se ne rijetko pokrivao zakonom ili tolerancijom na očite nepravde. A to je Tesla iskusio na svojoj koži, ali hajmo to ipak ostavit za neku drugu priliku.

Vratimo se njegovim patentima, elektromagnetsko polje, elektromotori, proizvodnja struje iz zemljine ovojnice (dan danas nepoznat proces!!), prijenos energije, bežični prijenos energije (danas se busamo s 5 mm prijenosa par elektrona!!), daljinsko upravljanje, (da, svaki TV daljanski, ili daljanski bilo kojeg uređaja, da, to je Tesla), X-ray, radar (mikrovalna pećnica), zraka smrti (laser), koji su dokumenti nestali kad su nakon njegove smrti američke vlasti zaplijenile cjelokupnu dokumentaciju koju su našli u njegovim prostorijama.

Pa i sve gore nabrojeno je samo dio njegovih dostignuća jer ne zaboravimo, njegovi eksperimenti s viskom naponima su danas već ustaljeni zakoni fizike i primijenjeni na bezbroj uređaja današnjice, a radio transmisija je osnova za razvoj radija prošlog stoljeća. A i TV mu nije bio stran, iako još nije postojala.

I njegova predviđanja, kad je bio na putu bežičnog prenosa informacije, ili laički rečeno, predvidio je mobitel, flat TV, inteligentne automobile i ukratko AI, i … , nema kraja, nema broja, i ponovo, gdje god se okrenete, gdje god pogledate, kamo god ste stigli i krenuli prema, ni u jednom jedinom trenutku Tesla neće biti van domašaja vaših potreba i samog života.

Najvećemu se ne odaje priznanje, jer civilizacijski i tehnološki razvoj je njegov spomenik, a Nikola Tesla ima najveći spomenik kojeg je moguće dignuti.

A zove se DANAS i BUDUĆNOST!


Iako nije u potpunosti pokrio Teslin životni put, a još manje široku lepezu izuma i ideja, vrijedi pogledati ovaj video, da bi se bar u nekim okvirima shvatila veličina ovog čovjeka!

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh