Vanja Orlandić – “North Star”

Fina čipka iz kućne radinosti!

Nakon višegodišnje pauze, Vanja Orlandić je izdao novi album i dao mu ime “North Star”

Kao i prethodnik „What’s Happening?“, i “North Star” je izdan u kućnoj produkciji. Dakle, sa svim manama koje je nemoguće izbjeći kod stvaranja albuma u „dnevnom boravku“.

Bez čvrste strukture, album je sazdan od 9 kompozicija, redom autorskih instrumentala i jedne obrade (“I’m all right”).

Sve su kompozicije na album smještene unutar izričaja kojeg njeguje Vanja, te u biti nema ni jedne koja odskače atmosferom ili pristupom. To ukazuje na činjenicu da je Vanja u traženju došao do nekog finalnog cilja, kad se o pristupu govori. Evolucijski nije napravio iskorak u odnosu na prethodnika, ali ono što jest, to je konačno uobličavanje stila, koji ga imenom identificira pri slušanju. To je velika stvar, ali isto tako i zamka koja se zove, samodopadnost.


Vanja Orlandić – “North Star”

Kako je izbjeći?
Postoji jedan mukotrpan i težak put, a to je „stvarni“ život njegovih kompozicija, sviranja, pa i samog stvaranja unutar grupe. Sigurno će dolaziti do korekcija i kompromisa, jer svatko sa sobom nosi svoje, ali ona osnovna esenca Vanjinog pristupa bi trebala ostati neokrznuta.

Znam, lako je ovako pisati i još lakše govoriti, jer oživljavanje ovog nauma u djelo je okupano znojem i prosuto trnjem.

Zašto ovo pišem?
Osobno, imam osjećaj da je Vanja ovim albumom dao sve što je mogao i došao do nekog kraja faze u kojoj se nalazi. Nastavak u istom smjeru bi značio vrtnju u krug i ulazak u svojevrsni manirizam. A to ne bi smjeo sebi dozvoliti, jer potencijal i to veliki, je tu!

Da se vratim na album.
Album je lijep, na momente prekrasan. Vanja je još jednom pokazao svoj istančani osjećaj za melodiju, što album čini veoma „slušljivim“. Za razliku od prethodnika koji se instant otvarao na prvo slušanje, „North Star“ ipak, zahvaljujući sazrijevanju autora traži nešto “jači“ angažman, dok album ne sjedne.

Cijeli je album obojen bluesom, te ne čudi da ga otvara blueserska “Blues For You”, u kojoj se Vanja prati sam na (nasnimljenim) gitarama. Jednostavna i efektna ritmika i čipkasta nadogradnja solo gitare. Efektna kompozicija i obećavajući „opener“ albuma.

Slijedi je “produkcijski šporka“ “Crazy Horse”, koja pak preko lijepe „Got Some Rythm…“, dolazi do moje omiljene teme na albumu. „I’am allright“ je kompozicija koju je napisao Dragoljub Crnčević, a izvodi je njegov sastav Point Blank. Za razliku od originala kojeg krasi prigušena skoro pa nedorađena melodijska linija, Vanjina verzija diše punim plućima. I ne samo to, već daleko logičnije izlaže ono što je vjerojatno sam autor imao na umu, ali se izrazio na drugi način. Da se razumijemo, obje su verzije lijepe, usudio bih se reći, prekrasne, no ako bih morao birati, onda mi je Vanjina daleko dorađenija, kompletnija, iako je čisti instrumental.

„Nostalgie“ je pak kompozicija u kojoj je atmosfera – sve! Izuzetno nadahnuta kontemplacija, svedena na (smisleno) prebiranje po žicama. U svom već prepoznatljivom poznatom stilu Vanja izlaže svoje misli i lutanja pretočena u prebiranje po vratu gitare.

A njih u ostatku albuma ima „na tone“. Od posvete uzoru Ray Buchananu, „Roy B“, preko „zarazne„Coffee Blues“ (u kojoj se Vanja nakon 30 godina, vraća staroj ljubavi, bas gitari!), pa sve do „closera“, teme „Winter“ koja na dostojan način zatvara ova lijepi album.

Bez namjere da se ponavljam, moram podcrtati da je Vanja pored „zaokruživanja“ svog izričaja ovim albumom snažno razvio istančani osjećaj za melodiju. Tu je u biti najveći odmak od prethodnika, „What’s Happening?“.

U ovom trenutku Vanja radi, djeluje i svira sam. (uz producentsko / aranžersku asistenciju Nemanje Bečanovića).

Izdavanjem albuma koji su prethodili albumu “North Star” je popločao svoj put i izgradio svoj stil.

Album “North Star” u neku ruku zaokružuje opus i bila bi šteta ne kapitalizirati evoluciju koju je prošao u samoći dnevnog boravka. Drugim riječima da budem jasniji, Vanja je “svoje odsvirao” kao solo umjetnik i vrijeme je da krene korak dalje, korak koji će mu donijeti kontinuirani napredak i možda iskorak na neko drugo polje izričaja.

Dotle, poslušate album „North Star“, možda vam neće leći iz prve, možda produkcija nije savršena, ali ono što će te osjetiti na prvo slušanje jest da kompozicije imaju dušu, a kad vam se album uvuče pod kožu, hm… sigurno će te mu se vratit s vremena na vrijeme!


Vanja Orlandić – “North Star” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh