Black Sabbath – “Cross Purposes”
31. Siječnja – 1994.

Kad se činilo da je inkarnacija s Ronnie James Dioom i Vinny Appiceom koliko toliko stabilizirala stanje u grupi, nakon turneje po lansiranju albuma „Dehumanizer“, Dio i Vinny napuštaju grupu.

Tony Iommi se ponovo našao na brisanom prostoru, sa skoro spremnim materijalom za ulazak u studio, ali bez benda koji bi ga pratio.
Pribjegao je najbezbolnijem rješenju. Poziva ponovo starog suradnika Tony Martina da zamjeni Dioa, a za bubnjeve posjeda Bobby Rondinellija, bivšeg bubnjara grupe Rainbow. (u trenutku poziva Bobby je bio u studiju i snimao album „Terrified“ s grupom Quiet Riot. No, kad uslijedi takav poziv, sve se ostavlja i kreče u novu avanturu …)

Geezer Butler, jedini uz Iommia originalni član benda, će ostati u grupi još neko vrijeme, ali i on će je uskoro napustiti, prije ulaska u studio za snimanje nasljednika „Forbiden“.


Black Sabbath – “The Hand That Rocks the Cradle”

Kritika, koja je u međuvremenu ipak prestala „voljeti mrziti heavy metal“ je dala albumu mješovite ocjene. Vjerojatno poglavito radi inkarnacije koja ga je napravila, jer, ako je i bilo relativno lako prihvatiti Boobyja umjesto Vinnyja, bilo je ipak malo teže prihvatiti Tonyja umjesto Dioa.

Koliko su i jedni i drugi bili u pravu, teško čak i s ove vremenske distance, ali no što se jednostavno mora primijeniti kod toga, jest činjenica da album treba promatrati kao samostojno izdanje i pokušati ga ne uspoređivati s prethodnicima. Onima kojima je to uspjelo, albumu su dali pozitive ocjene.

Status kod kritike je slijedila i ona komercijalna strana. Album “Cross Purposes” je bio osrednje/loše komercijalno uspješan. U Americi jest došao na Billboard, ali tek na #122. mjesto. U UK je bio nešto uspješniji, iako ne baš na nivou prethodnika, zauzeo je #41. mjesto.
Najuspješniji je bio u Finskoj i Švedskoj, gdje dolazi na #9. mjesto nacionalne top liste albuma.


Black Sabbath – “Cross Purposes” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh