Mountain – „Missisippi Queen“
01. Veljače – 1970.

Super grupa Cream je došla na kraj kratkog, ali intenzivnog i nadasve utjecajnog života. Ostavivši iza sebe debeli trag, otišli su svaki svojim putem, da bi im se ti isti tijekom vremena susretali, ukrštavali … .
Felix Pappalardi, producent grupe Cream odlazi u Ameriku i tu sreće Leslie Westa. Osnivaju grupu Mountain, najprije kao trio, a potom uzimaju i klavijaturistu. Stalnu će postavu dobiti kad im se pridruži Corky Lang na bubnjevima, koji je zamijenio originalnog bubnjara Normana Smarta.

Corky je sa sobom „u dotu“ donio je već gotov uvod na bubnjevima, liriku, kao i osnovnu melodiju, za neku buduću kompoziciju. Kad je Leslie gledao gdje bi upotrijebio riff kojeg je upravo snimio kao demo, Corky mu nudi svoj rad. Veoma brzo se stvara kostur i grupa za snimanja debut albuma „Climbing!“ snima i prve verzije buduće „Mississippi Queen“.

Kako je Felix, koji je sjedio i za producentskim pultom, inzistirao na beskonačnim snimanjima različitih verzija, došlo se i do poznatog uvoda na zvonu. I tu je verziju odabrao kao konačnu.

„Mississippi Queen“ izlazi kao singlica, mjesec dana prije debut albuma i instant skreće pažnju na bend. Kako i ne bi kad je sama činjenica da je producent grupe Cream, Felix Pappalardi producirao i svirao bas (a do dolaska klavijaturiste i te dionice), sama po sebi bila mamac, s obzirom na svježa sjećanja na grupu Cream.


Stranica koju ste otvorili je samo uvod u objavu. Integralnu verziju možete naći ovdje!

Povezani članci