Velvet Underground – “Loaded”

Studeni – 1970.

Velvet Underground lansira četvrti i posljednji album, „Loaded“. Doduše, ovo i nije bilo posljednje izdanje pod imenom grupe, no nasljednik je kreiran bez i jednog člana koji su osnovali bend, de facto je solo album Doug Yulea multi instrumentaliste koji se pridružio grupi 1968. godine.

Album pati od klasičnih manjkavosti kao i sva izdanja koja su nastala pod pritiskom diskografske kuće da se stvori hit i tako boostira prodaju kako bi se inkasirala što veća suma.

Sam naziv „Loaded“ je prema riječima aktera bio odgovor na zahtjev diskografske kuće koja je zahtijevala „album loaded with hits“, no, ima i još jedno značenje. Naime, loaded u slengu znači biti nakrcan drogom. Tako da, povijesno gledano, ostaje otvoren izvor imena, ali to danas nije opće bitno.

Bitno je to da je ovo posljednji album na kojem sudjeluje osnivač, autor i kreativna snaga benda Lou Reed, koji napušta grupu neposredno po izlasku albuma i kreće u solo vode.


Velvet Underground – “Sweet Jane”

Album po izlasku ne žanje pozitivne kritike, no protokom vremena status sjeda na svoje mjesto te ga se u anketama naj naj albuma tog vremena smješta na skoro svakoj referentnoj listi.

Album je ipak iznjedrio singlicu „Sweet Jane“, koju je napisao dakako Lou Reed, koji je i po napuštanju grupe redovno izvodi na svojim koncertima.

Bio je to oproštaj od jedne od najutjecajnijih grupa svih vremena, od izlaska prvijenca s Nico, pa sve do ovog albuma, svjetla undergrounda ali i main streama su bila uperena u ovu grupu. Doduše, ovim albumom nisu donijeli ništa novog doli zbir lijepih pjesma, ali učinjeno se na zaboravlja.

Danas je grupa stanovnik prašnjavih polica s koje se paučina skida tu i tamo, a u kolektivno svijesti većinom egzistira kao uzor mnogobrojnim rock bendovima i umjetnicima kojima je osvjetljavala put i determinirala usmjerenje.

Dovoljno da ostane upamćena!


 

Velvet Underground – “Loaded” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh