The Allman Brothers Band – “Brothers and Sisters”

Kolovoz – 1973.

The Allman Brothers Band je lansirao najveći živi album „At Fillmore East“.

Postali su junaci južnjačkog izričaja i ne samo to, postali su internacionalne zvijezde. Trebalo je ući u stidio i snimiti nastavak. No, u obliku kakvog su ga zamisli nikad nije snimljen, jer Duane Allman pogiba i godinu nakon njega Berry Oakley, ostavivši grupu na vjetrometini.

The Allman Brothers Band nekako kompletira vinilnog nasljednika („Eat a Peach“), poglavito od snimaka ostalih iz Fillmore East-a, te od snimaka iz studija s i bez Duane Allmanom.

Stoga, ulazak u studio bez krucijalnog dua biva primljen sa skepsom. Dickey Betts  preuzima isključivu ulogu solo gitare, (tek se tada vidjelo koliko je pridonio ranijim ostvarenjima!) Bend adoptira dva nova člana, Chuck Leavella na klavijaturama i Lamar Williamsa na basu, te ulazi u studio.


Allman Brothers Band – “Ramblin’ Man”

Album „Brothers and Sisters“ izlazi i eksplodira u medijima, ali i na tržistu. Kao da je sve skupa čekalo kao napeta struna, kad su se sve uzde olabavle, kao da su svi hvalospjevi i panegirici bili čuvani za ovu priliku. Album obara sve rekorde prodaje i postaje najkomercijalniji album ove velike južnjačke grupe. Kako i ne bi kad je sastavljen redom od standarda žanra koji će se do besvijesti eksploatirati kako na koncertima the Allman Brothers Benda, tako i u okruženju. O medijima, ili bolje rečeno FM stanicama diljem svijeta da i ne govorimo.

Kao pilot je izdana singlica “Ramblin’ Man”, a nakon njega vječna “Jessica” koja je zabetonirala put album. A put se u prvoj godini života zaustavio na brojci od sedam milijuna kopija diljem svijeta.


Allman Brothers Band – “Jessica”

Bio je to u biti “swan song“ ove velike grupe, jer se već za kreacije prethodnika u grupi javljaju pukotine, kako na kreativnom, tako i na osobnom planu. Pored toga, Gregg Allman i Dickey Betts  izdaju solo albume, što još više potkopava temelje grupe. No, ovaj će duo još neko vrijeme ostati zajedno, poglavito jer su oboje bili svjesni da bend bez i jednog od njih u tom trenutku više ne može postojati.

The Allman Brothers Band je nakon ovog albuma krenuo naprijed. Bez velikih oscilacija i eksperimenata, isporučivali su u različitim inkarnacijama ono što su najbolje znali, poštene južnjački orijentirane „jam based“ kompozicije. Katkad uspješno, katkad manje uspješno, ali do samog kraja dosljedno i bez ikakvih skretanja.

I dakako, ušli u legendu!


The Allman Brothers Band – “Brothers and Sisters” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh