Sonny Dae & His Knights – “Rock Around The Clock”

Ožujak – 1954.

Kad su Max C. Freedman i James E. Myers (kasnije uzeo pseudonim Jimmy De Knight), 1952. godine napisali pjesmu “We’re Gonna Rock Around the Clock Tonight!”, teško da su i u najdubljim snovima mogli pretpostaviti koju će sudbinu doživjeti njihova pjesma.

Kao prvo da raščistimo, te 1952. godine rock nije postojao ni kao pojam, a kamoli kao muzički pravac i drugo, do danas nisu raščišćene nejasnoće oko mogućeg plagijata.
Plagijat je vezan za izvedbu Hal Singera i Wally Mercera, i to pjesme istog naziva, a koja je izdana nekoliko godina prije. Isto tako, u tom kontekstu je interesantna pjesma Big Joe Turnera, “Around the Clock Blues”, snimljena desetak godina ranije.

Bilo kako bilo, ako do danas te nejasnoće nisu raščlanjene, očito je da neće ni u budućnosti.

James E. Myers je od prvoga dana izjavljivao da je pjesma napisana za Bill Haleya, ali da je ovaj nije mogao snimiti kad mu je bila ponuđena radi drugih obaveza. Zato je pjesmu ponudio Sonny Daeu, i ovaj je snimio prvu verziju, skrativši naziv pjesme na “Rock Around The Clock”.

Po izlasku singlica nije pobudila neko veliko zanimanje. Iako je u biti bila drugačija, ali je to bilo veoma slabo istaknuto, polučuje lokalni uspjeh.

Trebalo je proći još par mjeseci da Haley snimi svoju verziju i s njome pokori zemaljsku kuglu.


Sonny Dae & His Knights – “Rock Around The Clock”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh