Roy Orbinson – „Pretty Woman“

Kolovoz – 1964.

Roy Orbison lansira singlicu „Oh, Pretty Woman“.

Do izlaska ove singlice Roy je bio redovni stanovnik top lista s obje strane Atlantika, ali ni s jednim od hitova nije zaposjeo istovremeno prva mjesta na obje. Kad bi se dogodilo prvo mjesto recimo u Americi, u UK i ostatku Europe, pa i svijeta, bio bi „tu negdje“, ali nikad na tronu.

„Oh, Pretty Woman“, koja je kasnije preimenovana u „Pretty Woman“, je sve to promijenila i donijela Roy Orbisonu toliko željenu krunu. Pjesmu je napisao u kolaboraciji sa starim suradnikom, Bill Deeseom.

Sam nastanak pjesme se veže uz Royevu suprugu. Naime, kad se pripremala otići vani, Roy je zapitao da li ima dovoljno novca kod sebe?
Na to je Bill Dees dobacio „A pretty woman never needs any money…“ (izvor: Wikipedija). Sam trenutak je okinuo inspiraciju i duo je po njenom odlasku u nekoliko sati imao kostur kompozicije.

„Oh, Pretty Woman“ po samom izlasku postaje standard, kojeg su mnogi preuzeli i obradili ili se pak u originalnoj verziji upotrebljavala i svim mogućim medijima. Dakako, najpoznatija iz novijeg doba je njena uloga u istoimenom filmu s Juliom Roberts i Richard Gereom.

Singlica se unutar godine izlaska prodala u tiraži od sedam milijuna primjeraka, postavši i u tom segmentu Royev ultimativni hit.  No, bio je to ujedno i posljednji veliki uspjeh Roy Orbisona.


Roy Orbinson – „Pretty Woman“

Uz ovu pjesmu se veže i sudski presedan, koji je kao institut temelj sudske prakse u Americi. Naime, 1989, rap bend 2 Live Crew je snimio parodiju pjesme pod istim nazivom. Odvjetnici Roy Orbisona su tvrdili da je bend prešao granicu „fer upotrebe pjesme“ i željeli su je zabraniti. Slučaj se protegao sve do američkog Vrhovnog suda, koji je presudio u korist benda 2 Live Crew, potvrdivši njihovu obranu. Od tog trenutka, sve dok su autorska prava i ostala srodna namireni, pojedinci ili grupe mogu koristiti tuđe pjesme. (pomalo mi osobno nije jasno, jer svjedoci smo sasvim suprotnim presudama sličnih slučajeva, ne samo u Europi, već nekima i na sjevernoameričkom kontinentu, no, vjerojatno i tu postoje rupe, koje se koriste??).

Bilo kako bilo, Roy Orbison i „Pretty Woman“ su dio povijesti i vjerojatno ne postoji stanovnik civilizacijskog miljea koji ovu pjesmu nije čuo bar jednom u životu.
Za jednog umjetnika, veća nagrada ne postoji!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh