Ritchie Blackmore’s Rainbow – „Ritchie Blackmore’s Rainbow“

ovaj album se sluša, sluša, sluša..!

Godina je rokerska 1975., prvijenac grupe Rainbow, istog naziva, izlazi na svjetlo dana. Iza ovog izdanja stoji pomalo neobična priča. A ona počima  kada Ritchie Blackmore napušta matičnu grupu Deep Purple. I pored planetarne popularnosti, bilo je očito da Deep Purple ide u smjeru u kojem Blackmore jednostavno nije htio ići. Blackmore je uvijek bio svoj i na svoju stranu, te je definitivna odluka uslijedila nedugo nakon prve najave.

Napustivši Deep Purple, našao se na brisanom prostoru, bez jasne ideje o koncepciji koju želi izgurati. Odlijeće za Floridu i snima demo snimke koje su trebale biti uvod u prvi solo album.

Na vokalu uzima Ronnie James Dioa, iz grupe Elf, i dvojac uz pomoć prijatelja snima dvije kompozicije “Black Sheep of the Family”, koja je bila  u stvari obrada teme sastava Quatermass, a za „b“ stranu singlice koja je trebala izaći, napisali su novu “Sixteenth Century Greensleeves”.


Rainbow – “Sixteenth Century Greensleeves”

Session je bio toliko uspješan da je Blackmore odlučio ignorirati izdavanje singlice i krenuti na pun album. I tako je pod dirigentskom palicom Ritchie Blackmorea rođena nova grupa. Dali su joj ime Rainbow. No kako je diskografska kuća inzistirala na Blackomreovom imenu u nazivu grupe, dakako, zbog bolje prodaje, grupa se i službeno naziva Ritchie Blackmore’s Rainbow. (Naknadno, ipak je ime skraćeno u Rainbow.)

Prvi album je zapljusnuo tržište ogromnom količinom zaboravljene patine, prividno vraćajući izričaj korak unazad i istovremeno, bojeći ukupan zvuk sa srednjevjekovnim mirisima, utirao put novome. Nije bila tajna da je Blackmore naginjao muzici srednjeg vijeka, u toj mjeri da je za njega netko jednom rekao je je rođen nekoliko stotina godina prekasno. U tom kontekstu ne ćudi i činjenica da je Ritchie po napuštanju Deep Purple počeo učiti svirati ćelo. Na prvom albumu, dionice ovog instrumenta su odsvirane od strane Blackmorea.


Rainbow – “Catch The Rainbow”

Album je zaposjeo na top liste, doduše ne na njegovim gornjim dijelovima, no za ovakvu muziku i za ovakav prvijenac, bio je to dobar uspjeh.

Na albumu su se našili i budući standardi grupe, „Man on the Silver Mountain”,  “Catch the Rainbow”, „ The Temple of the King”, “Sixteenth Century Greensleeves” i „Still I’m Sad”.

Interesantno je da je kompozicija „Catch the Rainbow“, odnosno njen uvod, skoro pa direktno „posuđena“ od Hendrixa i njegove „Little Wing“, dok je obrada Yardbirds kompozicije „Still I’M Sad“ instrumental. U kasnijim verzijama, kao i na album sa koncertom u živo, ova kompozicija će dobiti natrag svoj tekstualni dio.


Rainbow – “Still I’m Sad”

Spoj srednjovjekovne i barokne glazbe kojoj je naginjao Ritchie, u kombinaciji s njegovim pristupom rocku uopće i načinu sviranja gitare, garnirano vanvremenskim vokalom Ronnie James Dioa, nije moglo dati ništa doli dobar rezultat.

No u ovom slučaju, ovo „dobar“ prelazi u odličan i  usudio bih se reći, album na momente prelazi onu bezvremensku granicu, kad se gube datumi i godine.

Topla preporuka svima koji počinju sa slušanjem muzike, jer ovaj album se sluša, sluša, sluša….. i kao što je jedan fan izajvio..  „.. wtf, every time when  I am listening this album, it is better and better!“

Potpisujem!


Ritchie Blackmore’s Rainbow – „Ritchie Blackmore’s Rainbow“  / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh