Rick Wakeman – “The Real Lisztomania”

Studeni – 2018.

E ovakvu priču sigurno niste očekivali, a vjerojatno ni u snu mogli pretpostaviti da je istinita.  Toliko toga da se komotno može napisati sci-fi roman, kad ne bi bila istinita.
Dakle, ono sci-fi u ovoj priči otpada, a ona ide otprilike ovako:

Kultni režiser Ken Russell je 1975. godine snimio film “Lisztomania”. Bila je to godina izlaska filma “Tommy” snimljenog po istoimenoj rock operi, tako da je u neku ruku Russell imao status rock zvijezde.

No zajedničko ovim filmovima jest i glavni glumac Roger Daltrey, koji je mikrofon zamijenio ulogama i išlo mu toliko dobro da će nakon ova dva filma snimiti nekoliko vrhunskih filmova.
Za film “Tommy” nije bilo dileme, muziku za film je napisala grupa The Who, jer su uostalom i autori opere, dok je za film “Lisztomania”, muzika naručena kod Rick Wakemana.

I do ovog trenutka sve ide po nekoj ustaljenoj shemi. Kao predložak za muziku koju će pisati, Rick dobiva čak dio nemontiranog filma, te se baca na posao.

Kako je Russell nekonvencionalni režiser, tako je i Rick krenuo tim smjerom i …. biva dočekan na nož od diskografske kuće. I ne samo to, kad je Rick predao cijeli projekt, diskografska kuća A&M u potpunosti odbija bilo kakvu suradnji i doslovno, ignorira Wakemanovo pravo na postojanje.
Uzimaju stvari u svoje ruke“, te bez znanja Wakemana ipak uzimaju neke dijelove projekta i na svoju ruku lansiraju muziku za film koja nije imala veze s onime što je Wakeman napisao i snimio.

Naviše svega, na omotu albuma kojeg su lansirali, stavljaju Wakemanovu sliku kao mamac za publiku. (Danas je to nemoguće da se dogodi, ali … takva su vremena bila.)

Wakeman je bio zgrožen, ali radi nekih crtica u ugovoru, nije mogao ništa napraviti. U biti pomalo je čudan taj maćehinski odnos kuće prema Wakemanu, jer bio je član grupe Yes, koja ima je donijela doslovno milijune funti, dolara,.., Wakeman je svojim solo projektima isto tako debelo punio račune kuće i opet….


Part 1: Tracks #1-4 – The Real Lisztomania – Rick Wakeman

No, i ovo ima svoju povijest, jer su jedva izdali prvi Wakemanov solo album “The Six Wives Of Henry VIII” uvjetujući izdavanje dodavanjem vokala. Pa i Wakemanov projekt “Journey To The Centre Of The Earth” je bio odbijen, ali ovaj put ugovor je bio na Wakemanovoj strani, te ga je diskografska kuća morala izdati i pri tom zaraditi nove milijune!?

Dakle, u toj konstelaciji i ne treba čuditi da originalni “soundtrack” za film “Lisztomania” nije nikada izdan, te napokon, u Studenome 2018. godine biva lansrano originalno izdanje. ( vladalo je uvjerenje da je master traka zauvijek izgubljena, te je ovo u biti razlog kasnom izdanju. O pronalasku trake i aljkavosti diskografske kuće, jednom drugom prilikom!)

S današnje točke, nije baš jasno što je to toliko zasmetalo debelim guzicama koje su odlučile da ga odbiju, pogotovo u svjetlu naznaka da je Wakeman dobrim dijelom izvodio djela Franz Liszta na sintesajzeru.


Part 3: Tracks #10-15 – The Real Lisztomania – Rick Wakeman

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh