RIAA: Streaming .. vinil … nova priča!

Déjà vu ili nešto novo!

The Recording Industry Association of America (RIAA) je ovih dana objavila polugodišnje rezultate financijskih tokova u muzičkoj industriji. Iako je djelovanje udruženja ograničeno samo na Ameriku, ne treba biti lumen pa zaključiti, da je trend koji postoji u Americi u biti svjetski trend.

Na drugu stranu, teško je kategorički to tvrditi jer postoje mnogi parametri koji tvore razliku između Amerike i ostatka svijeta, ali ipak, Amerika je uvijek bila ogledalo businessa i njegovog kretanja. Na stranu što danas u Americi na top listama vladaju imena koja su u ostatku svijeta skoro pa totalna nepoznanica, bitno je ono esencijalno, gdje sve skupa ide?

Ako je Amerika predvodnik, onda to ide ovako:

Ukupno gledano muzički business je prvih šest mjeseci ove godine inkasirao 4.6 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 10% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, kad je inkasirano 4.18 milijardi dolara.

Lavovski dio pripada streamingu koji se nametnuo kao #1 segment kad je muzika u pitanju, brojke su impresivne. Streaming je taj koji pogoni cijelu industriju. Samo na njega otpada 3.35 milijardi dolara što je impresivnih 28.4 % više nego lani. Ovako velike brojke je generiralo 46.3 milijuna pretplatnika ili 47.4 % više nego lani. Kad se pogleda unutar streaminga onda je sve impresivno. Pretplatnici su s 1.19 milijardi lani ove godine generirali 2.55 milijardi dolara.

Prevedeno na autore i njihove tantijeme, pjesma glasi ovako: 498 milijuna dolara je otišlo umjetnicima na ime njihovog rada, ili povećanje od 15.6 % u odnosu na isto razdoblje lani.

Ovo su bile one pozitivne informacije.

Na drugu stranu digitalni download je generirao 562. milijuna dolara što je 26.5% manje nego lani u isto vrijeme. Unutar download segmenta najveći pad je doživjelo skidanje singlica, 27.6 %, dok je skidanje albuma palo s 360.4 na 265.2 milijuna dolara.

Što se tiče fizičke prodaje, vinil sve više smanjuje gap u odnosu na CD. No, to ne pridonosi pozitivnim brojkama jer je ukupna prodaja pala impresivnih 24.9 % (od 615 na 461 milijun dolara!). Unutar tog segmenta, prodaja CD nosača zvuka je “tresla” od 420 milijuna dolara lani, na 245 milijuna dolara ove godine ili pad od nevjerojatnih 41.5%.

Za to vrijeme vinil bilježi rast prodaje od milijun komada, što bi kumulativno dalo brojku od 8.1 milijuna prodanih LP ploča. Prodaja vinila je generirala 198.6 milijuna dolara. U postocima, povećanje od 12.7% u odnosu na prošlu godinu.

Dakle, prema službenim rezultatima objavljenih od RIAA-e, 75% ukupnog prihoda muzičke industrije dolazi od streaminga, 12% od downloada, 10% od fizičke prodaje i naposljetku 3% otpada na multimedijalne synch licence.

Vremena se mijenjaju i očito je da se “sutra” nadzire na horizontu.

Tko bude spreman, preživjet će!

na vrh