Kraj koji to nije ili pak novi početak?!

Novi vjetrovi …

Nedavno su objavljeni rezultati najnovijeg i u posljednjih godina, najvećeg istraživanja globalnih kretanja na medijskom tržištu i glazbi uopće.

Istraživanje je provela jedna od najvećih kompanija koja se specijalizirala u predviđanju predsjedničkih izbora u Americi, ali i globalnih kretanja ekonomije po granama. Do sada su se pokazali kao apsolutni broj jedan u struci te nema razloga da ove rezultate ne uzmemo kao ozbiljne iako, s malom rezervom, jer ipak …. (ime kompanije ne donosim radi legalnih razloga, ali svi su rezultati uzeti iz objave magazina Rolling Stone)

I za kraj ovog uvoda, ekspertni tim je predvodio Jack White, vodeći svjetski stručnjak na polju analitike medija.

Dakle, kao uvod u rezultate istraživanja se donose primjeri malih i srednjih prodavaonica nosača zvuka, koji po nekom “paternu” redom slijede novu logiku prodaje.

Veliki prodavači koji imaju svoja prodajna mjesta na više katova zgrada su isto tako obuhvaćeni, samo su jednim djelom krenuli u prilagodbu. Disproporcija se tumači tromošću velikih i fleksibilnošću malih.

Trenutno je veliki trend potpunog izbacivanja CD nosača zvuka iz primarnog mjesta u prodavaonicama, te širenje prostora za vinilna izdanja. U izvještaju se čak navode primjeri prodavaonica (Austin’s Waterloo Records), u kojima je došlo do potpunog prekreta u ponudi, te su CD nosači zvuka u potpunosti izbačeni iz asortimana u ponudi.

Samo ovaj podatak upućuje na velike potrese koji tek trebaju doći na ovom polju, a neki su već tu, prisutni.

Dakle, brojke govore sljedeće:

  • Streaming servis je lani uprihodio rekordni profit od kako uopće postoji
  • Pad prodaje CD-ova se nastavlja, u prošloj je godini zabilježen kumulativni pad od 80% u posljednjih deset godina. (od 450 miliona prodanih jedinca na 89 miliona). Jedan od glavnih uzroka pada jest i odustajanje ugradnje CD playera u automobilima. Pandorinu kutiju je otvorio Tesla, a potom su slijedili Ford i Toyota.
  • Download je kumulativno pao 58% od kako je 2012. godine uveden kao servis za distribuciju muzike. Profit ove grane je pao još drastičnije!

Ono što se ne može izraziti brojkama jest podatak da je Bruce Springsteen izdao svoj box set “The Album Collection Vol. 2, 1987-1996” isključivo na vinilu. Na svim drugim formatima je nedostupan.

Sam taj akt pokazuje da je Boss kao i uvijek u pravu i da njegovim stopama uskoro možemo očekivati i druge umjetnike.

Nemojmo se zavaravati, CD će imati svoja uporišta i poglavito u žanrovima i predjelima gdje novosti i ne idu tako brzo. (da se kulturno izrazim!). No, i tu se javljaju pomaci koji nagovješćuju novo proljeće. Primjer je drugi album Chris Stapletona, country zvijezde, koji se prodao u 373 000 vinilnih primjeraka.

Predviđanja su da će se CD održati još neko vrijeme u Japanu kao vodeći medij muzike, poglavito jer zbog lokanih prilika streaming nikada nije zaživio kao u Americi.

Simptomatično u ovoj priči je i to da se veliki igrači preslaguju u skladu s tržištem, sporo ali … . Tako je Sony već 2011. godine zatvorio najveći pogon za proizvodnju CD-ova u Amrici, da bi početkom ove godine iz ostalih svojih proizvodnih pogona za proizvodnju CD-ova otpustio 380 radnika.

Brojke kad je vinilu pitanu su neumoljive. 2007. godine broj prodanih vinila je bio manji od miliona da bi prošle godine premašio brojku od 14 miliona. Stoga nije ni čudo da pogoni za proizvodnju vinila niću kao gljive diljem Amerike.

Na drugom kraju medijske vage nalaze se velike distributerske kuće kojima brojke kazuju neku drugu priču. Prema riječima Dan Bakera, direktora za marketing distributerske kuće Disc Makers, CD je ipak za početnike i te kako bitan medij, jer privilegiju štampanja vinila ipak nemaju svi. Tako se u biti CD profilira i pozicionira kao osnovni nosać zvuka za sve nove bendove, njihove demoe i prve albume koji nisu procijenjeni kao komercijalno isplativi na vinilu.

I za kraj, očiti su neki novi trendovi. Došao je kraj klasičnom “posjedovanju” muzike ili bar jednom djelu kojeg poznajemo danas.
CD i download servis odumiru!
Muzika će se slušati u “letu”, streaming, ili će se pak kupovati vinilna izdanja za slušanje u dnevnim boravcima ili posebnim prostorijama u kojima će muzički hedonisti uživati u krckajučim notama.

Kao i uvijek, tako i u ovom businessu ljudi s vizijom iskaču ispred svog vremena. Tako je Richard Branson, vlasnik Virgina i čega sve ne, davne 2010. godine na pitanje, kad bi bankrotirao i ostalo mu za jedan jedini ulog za budućnost, u što bi uložio? Bez razmišljanja je odgovorio da bi kupio presu za štampanje vinila.

Stoga izjava Jack Whitea o statusu vinila u današnjem kontekstu modernog doba i civilizacije ne zvuči niti malo arhaično, dapače, zvuči proročanski:

“Vinyl is written in stone. I think if it’s made it for 120 years now, it’s here forever. That’s a beautiful thing to think about.”

*Izvor / Prezentirani faktografski podaci su preuzet iz Rolling Stone magazina

na vrh