Iggy Pop – “Post Pop Depression”

Ožujak – 2016.

Iggy Pop je snimio novi album, “Post Pop Depression“.

Pomalo neočekivano, jer nije bilo nikakvih naznaka da radi na novom materijalu. Pop ikona je oko sebe okupila impozantnu ekipu. Uz producenta Josh Hommea (Queens of the Stone Age) koji isto tako svira na nebrojeno instrumenata, tu su i Dean Fertita (Queens of the Stone Age) na gitari i  Matt Helders (Arctic Monkeys) na bubnjevima.

Znajući pozadinu ovih muzičara, priznajem, s nedoumicom sam očekivao ovaj album.

Već na prvo slušanje album liježe u uho, iako ne u onom, ljepljivom stilu. No, zato mu u prilog ide vrijeme i ponovljena slušanja. Već nakon par njih i odspavane noći, jasno je, Iggy Pop je snimio odličan album.

Teško je govoriti o nekim poredbama, ali osobno, ovaj mi je njegov najbolji još od vremena prve faze solo stvaralaštava.


Iggy Pop – “Paraguay”

Sigurno se mnogi pitaju, nakon toliko godina, što još Iggy Pop ima reći, nakon svega što je iza njega?

Koji kamen još može dignuti i ispod njega naći materijal sa kojim će izaći pred nas koji ga poznamo pola stoljeća?

Odmah u startu odgovor na pitanja. Ima što reći i još važnije, način na koji to kaže ga čini još većim ili možda najvećim nego je ikada bio. Na kraju sedmog desetljeća života Iggy se ne libi podignuti gromadu od kamena ispod koje je tko zna koliko godina čučao jedan drugi Iggy Pop, senzibilan do kostiju, u ogromnom odmaku od mačo izričaja iz rane mladosti, ali još uvijek, Iggy ostaje Iggy.

Ono što odmah upada u uši kad se album počne slušati jest produkcija. Uživancija je slušati ovaj album  u svojoj raskoši. Josh Homme je postao Iggyev producent po nekoj providnosti. Nije tajna da je Josh Homme učio i to dobro od Tony Viscontia.  Produkcija albuma je besprijekorna, superiorna u svim aspektima, apsolutno u službi muzike koju prezentira.

Album “Post Pop Depression” sublimira u sebi sirovu esencu ranog Iggyevog opusa sa rafiniranim, skoro pa “baroknim” pristupom produkciji.

I što dobivamo?
Daleko od teškometalne grmljavine, ali specifično, preteške teme koje obiluju (donekle poliranom) ritmikom, Iggyevim vokalom i rastrzanom Fertitaovom gitarom.

Ne znam koja bi kompozicija mogla biti neki vrhunac albuma. Nemoguće je izvući i jednu u nekom trenutku, jer već u sljedećem taj primat nosi neka druga.

Da li je ovo swan song velikog buntovnika i vječnog “mulca”?
Nadam se NE!


*Više o ovom albumu možete naći ovdje!


Iggy Pop – “Post Pop Depression” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh