Chuck Berry
1926. – 2017.

Ožujak – 2017.

Preminuo je Chuck Berry!

Današnjim generacijama ovo ime neće baš previše reći, no svi u muzici znaju veoma dobro tko je bio Chuck Berry!

Ono što današnje generacije ne znaju, da nije Chuck Berryja ne bi bilo ni današnje muzike, bar ne u poznatom obliku.

“Djedica rock’n rolla”, utemeljitelj modernog rock izričaja, promotor bunta među mladima i nadasve, nadasve, uzor i inspiracija manje više svim golobradim mladićima s početka šezdesetih kad je krenuo British Boom.

Chuck Berry ne može biti opisan drugačije nego kao čovjek od koga je djelom sve počelo i kao čovjek koji je svojim radom i rezultatima tog rada obilježio ne samo svoju epohu, već ogromno vremensko razdoblje koje se proteže na dva stoljeća. Teško je reći koliko dugo će njegova legislativa živjeti, ali sve što se danas stvara pod rock izričajem ima u sebi dio Chuck Berryja.

Svjedoci smo polagane, ali sigurne biološke smjene generacija i nažalost, najplodnija polako odlazi. Neminovnost odlaska, ma koliko bila predvidljiva, uvijek sa sobom nosi šok i nevjericu.


Chuck Berry – “Roll Over Beethoven”

Chuck Berry je u biti bio jedan od “posljednjih Mohikanaca” koji su krajem pedesetih i početkom šezdesetih zapalili iskru koja je buknula u plamen globalnih razmjera.

A počelo je davno, davno, u Listopadu 1926., kad je rođen Charles Edward Anderson, poznatiji kao Chuck Berry.
1948. godine se ženi za Themettu Suggs i s njom ima četvero djece. Kako bi prehranio obitelj bavi se svim i svačim te polagano svirucka za svoju dušu.

Prijelomni trenutak u životu Chuck Berryja je bio susret s klavijaturistom Johnnie Johnsonom. Udružuju snage i Johnniev bend Sir John’s Trio uskoro mijenja naziv u Chuck Berry Combo.
Bio je početak uzleta Chuck Berryja među zvijezde.

Prvi albumi se nisu mnogo razlikovali od trenda u trenutku kad su izdani. Na njima su prevladavale kompozicije (današnjih) blues klasika, Willeie Dixonona, Otis Spanna i Jimmy Rogersa.

Mijenjajući svoj izričaj Berry zapaža da je reakcija na nove kompozicije izrazito pozitivna. Štoviše, pjesme mu počinju dolaziti na top liste, te će u pedesetima njegova verzija ranog rocka lansirati devet hitova na Billboardu. Bio je to znak da se nešto velikog valja u pozadini!

Početak šezdesetih ga nalazi u veoma čudnoj situaciji. Postaje idol mladeži s obje strane Atlantika, a status kojeg ima još uvijek tavori na niskim granama popularnosti i uvažavanja. No, i to se uskoro mijenja.

Beatlesi ga obrađuju, Rolling Stonesi idoliziraju, Beach Boys uzimaju predložak njegove pjesme i kreiraju svoje i ukratko, po isteku šeste dekade prošlog stoljeća, Chuck Berry zauzima tron i postaje rock ikona.

Njegovi hitovi “Johnny B. Goode” “Maybellene” i “Sweet Little Sixteen” postaju osi oko kojih se okreće rock tog doba i u njima se traži inspiracija da bi se moglo samostalno krenuti u neistražena područja. Lista grupa koja se naslonila na opus Chuck Berryja je beskonačna, te jednostavno nema smisla ikoga posebno izdvajati.

I u sedamdesetima Chuck Berry ima svojih trenutka. Iako arhaičan u izričaju ipak usjeva lansirati veliki hit “My Ding-a-Ling”, a kojim se penje na #8. mjesto Billboarda.

Dvadeseto stoljeće ga je ispratilo kao časnu starinu, te početkom novog objavljuje da se polagano povlači iz aktivnog rock’n roll života i posvećuje obitelji i radu u studiju. Čak najavljuje novi album.

Nažalost, trka između novog albuma i ultimativnog posjetitelja je okončana. Nema sumnje u to tko je pobijedio. Ili pak ne, jer teško da će se ime Chuck Berry tako skoro zaboraviti!

R.I.P. Chuck!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh