Plagijati – Da ili Ne? / I dio

odlučite sami!

Objavljeno 29.06-2018.

Da ne bude zabune, svaka nota nakon prve što je uopće odsvirana u povijesti ljudskog roda je u neku ruku utjecaj ili plagijat. No, kod takvog pristupa ipak treba razlučiti što je što, iako je u velikom broju slučajeva to nemoguće.

Utjecaji su ti koji pogone evoluciju muzike i nitko pametan ne osporava pravo na postojanje djelu koje je nastalo pod utjecajem nekog drugog. Povijest muzike, pogotovo njenog produktivnog djela koji se danas promatra pod zajedničkim nazivnikom „klasika“ je puna ili prepuna utjecaja koji su se kanalizirali ili pretakali u nova djela.

Većinom su ti utjecaji dolazili od narodne muzike, folklora koji je obilježavao neki teritorij ili naciju.

Razvojem tehnologija i protokom vremena muzika evoluira baš kroz utjecaje i oponašanja.
I največa eksplozija kreativnosti u prošlom stoljeću je produkt utjecaja i oponašanja uzora. Ne rijetko se ipak događalo da muzičari jednostavno „uzmu“ tuđi rad, malo ga prearanžiraju, ako i to, i isporuče kao svoje autorsko djelo.

U moderno doba jedna od najvećih grupa svih vremena Led Zeppelin je to i te kako koristila da bi ipak godinama nakon objave bila prisiljena nadopisivati stvarne autore pod nazivima kompozicija. (sve o ovom fenomenu možete naći ovdje!). Pa ni Deep Purple nije bio imun, iako u manjoj mjeri. (osvrt ovdje!). Čak se neosporna remek djela kao što je “Hotel California” pojavljuju kao mogući plagijati (ovdje!)

Ni naši prostori nisu ostali imuni na val plagiranja koji je zapljusnuo muzičku industriju prošlog stoljeća. Naši su muzičari i te kako znali „okrznuti“ nešto tuđe i prikazati kao svoje. No, kod valorizacije uvijek moramo imati na umu da postoji tanka crta koja dijeli plagiranje od utjecaja.

U seriji „Plagijati – Da ili NE!“ donosim pjesme koje su ili slične ili iste ili je pak utjecaj poprilično velik. Za ni jednu ne tvrdim da je plagijat, o tome odlučite sami kad ih poslušate.

I za kraj, svi krediti ove i sljedečih lista iz ove serije idu Anđelu Jurkasu koji ih je donio na svom blogu.


Parni valjak – “U ljubav vjerujem” (2000.)

https://www.youtube.com/watch?v=Jqir8oIgdCM

Hootie and the Blowfish – “I only wanna be with you” (1995.)


 Magazin – “Ko me zove” (2002.)

Destiny’s Child – “Survivor” (2001.)


Prljavo kazalište – “Prisluškuju nas susjedi” (1988.)

The Rolling Stones – “Neighbours” (1981.)


Thompson – “Geni kameni” (1996.)

AC/DC – “Thunderstruck” (1990.)


Bijelo dugme – “Lažeš” (2005.)

Bad company – “Ready for love” (1974.)


Prljavo kazalište – “Zaustavite zemlju” (1989.)

Peter Wolf – “Come as you are” (1986.)


Dino Merlin – “Mjesečina”

UB40 – “Where Did I Go Wrong”


Dino Dvornik – “Jače manijače” (1990.)

Rob’n’Raz ft. Leila – “Just tell me” (1990.)


Divlje Jagode – “Marija”

Uriah Heep – Lady in black


Magazin – “Ne tiče me se” (2004.)

Led Zeppelin – “Kashmir” (1975.)

Izvor: Anđel Jurkas / blog

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh