King Crimson – “The Power To Believe” / YouTube facelifting!

Završna, ali i posljednja!

Posljednje izdanje King Crimsona ne donosi nikakve dvojbe o tome tko je ovaj bend i gdje mu je mjesto. Moćni i teški prog pakovan u karakteristični izričaj i isporučen u primamljivu ambalažu, takvu da je album i pored svoje (teške) orijentacije posjetio nemoćniju top listu na svijetu, američki Billborad.

Nastao kao rezultat razvijanja koncepta „duplog dua“, “The Power to Believe” ide korak dalje i uvodi klasično arhaični prog koncept preoblikujući ga u tabanje neke nove staze, kojom će možda koračati u budućnosti, a možda i neće!?

Ovo posljednje je simptomatično jer album je izdan 2003. godine, a trenutno je 2021. godina, bez nasljednika. Doduše, novi King Crimson s tri (četiri) bubnjara, dvije gitare, saksofonom i bas linijom i ne nagovještava nastavak albuma, koliko budi očekivanja da će Robert Fripp nakon toliko godina ući u studio s ekipom s kojom trenutno puni dvorane i isporučiti, a što drugo nego, nesvakidašnje i novo.

Stoga, “The Power to Believe” zaokružuje fazu stvaralaštva grupe i zaključuje priču zvanu King Crimson, bar što se “double duo” studijskih izdanja tiče. Sve što dođe nakon njega, teško da će imati ikakve veze s njime.

To mu ne umanjuje veličinu, a pogotovo ne ulogu u opusu. Fripp je takav, bezobzirno ostavlja iza sebe ono što bi netko drugi žvakao i prežvakivao cijeli život, i kreće na put u nepoznato. Jedina poznata varijabla tog traženja je da će rezultat potrage biti nešto novo i nadasve moćno.

Dotle, nema boljeg primjera od albuma “The Power to Believe”, poslušajte ga i pripremite se za sljedeće!


King Crimson – “The Power To Believe”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh