Genesis – „Sum of the Parts“

Tresla se brda, rodio se miš!

Svojevremeno okupljanje svih članova grupe Genesis je nedugo nakon medijske euforije ipak dobilo pravo ime. Iako su se pojavljivali glasovi koji su tvrdili da su se okupili samo u svrhu snimanja dokumentarca za BBC, ipak su mediji naveliko špekulirali o nekoj vrsti ujedinjenja, o turneji. Išlo se toliko daleko, da se najavljivao novi album. Sve su to bili medijski baloni. (Tu tvrdnju sam svojevremeno iznio u svom komentaru kad sam donio vijest o mogućem okupljanju ove grupe.). Istina je, kao i uvijek, pomalo gorka.

Dokumentarni film je izašao. Posvećen je grupi Genesis, od njenih početaka do današnjih dana. O nekom ponovnom ujedinjenu nitko više ne govori. Stjecajem okolnosti, imao sam ga priliku pogledati.

Odmah u startu ono notorno. BBC je uvijek radio i još uvijek radi dobre dokumentarce, svih žanrova. Tu tradiciju su (pokušali) nastavili sa ovim projektom, no s upitnim rezultatom. Osnovna ideja je bila okupiti originalnu postavu ili bar njen veći dio, posjesti ih u studio i pustiti ih da pričaju o pojedinim fazama života grupe. Ideja u samoj biti nije loša.

Film počinje od najranijih početaka, kad su se Peter Gabriel i Tony Banks susreli i pokušali oponašati svoje crnačke uzore. Dakako, govorim o američkim blues glazbenicima, koji su uostalom sve i pokrenuli svojim blues opusima.


Genesis – Sum of The Parts ~ Extended Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=z8YlndCEOi4

Kako film odmiče, kronološki se izlaže kako se grupa formirala i kako je dobila ime. Izlazak prvog albuma je donio veliko razočaranje, jer nije polučio nikakav uspjeh, niti je uspio skrenuti pažnju na grupu. Pratimo personalne promjene u to vrijeme, kao i sazrijevanje grupe, koje je počelo davati rezultate na drugom albumu “Trespass”. Kronološki se redaju izdanja, njihov uticaj, uz podlogu koju pričaju članovi posjednuti jedan do drugoga. Dakako, nisu svi bili u studiju, ali ona najkreativnija petorka jest.

U jednostavnim crtama prikazuje se gostovanje u Americi, mukotrpno sakupljanje fanova po ogromnom američkom kontinentu, gdje su ugazili kao potpuno nepoznata grupa. Upoznajemo se sa trikovima koje su koristili promotori kako bi privukli što više gledatelja.

Emisija se kotrlja do “The Lamb Lies Down on Broadway”, koji označava prekretnicu u životu grupe, jer nakon njega, Peter Gabriel odlazi i počinje solo karijeru. Od te točke, film ide u dva smjera.

Pratimo nastavak života grupe, s Collinsom u (nekoj) glavnoj ulozi i istovremeno, kronološki pratimo solo izdanja pojedinih članova, kako aktualnih tako i bivših. U ovom djelu emisije je izrečena jedna rečenica, koja najvjernije dočarava samu bit i tajnu postojanja grupe kroz relativno dugo vremensko razdoblje. Naime, nakon Gabrielovog napuštanja grupe, došlo se do dogovora da se solo projekti, koji su bili veoma dobrodošli, nikada i ni po koju cijenu ne smiju miješati sa timskim radom u okviru grupe. Pametno, jer time su dobili ispušne ventile na drugim stranama, a materijal kojeg je grupa izvodila nikada nije izgubio svoj pečat.


Genesis: Sum of the Parts – Exclusive Preview

A taj pečat je evoluirao tijekom vremena. Nekom drago, nekome ne, ali činjenica jest, da je Genesis u prvoj fazi postojanja bila izrazito progresivna grupa. Odlaskom Gabriela, polagano mijenjaju smjer, da bi na zadnjim albumima u potpunosti zaplovili komercijalnim pop vodama. To im je priskrbilo tone sljedbenika koji ovise o top listama, no istovremeno, izgubili su podršku undergrounda.

Nažalost, u filmu se ova, izrazito važna tematika, nije ni dotakla. Nedostatak kritičkog pristupa je time pokrio cijeli film. Moglo bi biti nekoliko uzroka, ali mislim da je, u ovom filmu takav pristup odbačen u korist koncepta. Očito je producent zamislio film kao taksativno nabrajanje kronološki poredanih epizoda iz života grupe i njenih članova. Tim pristupom emisija je izgubila puno (ako ne i sve!) na svojoj biti, jer, ruku na srce, nisu trebali članovi grupe pričati ono što već manje više svaki poznavatelj muzike zna. Uz to, istovjetne informacije se lako mogu lako naći na netu.

Ovim dolazim na onaj negativni dio ovog osvrta. Taksativno nabrajanje kronologije događaja vezanih za život grupe i nije baš tako loš način prezentacije, kad se grupa upoznaje. No, bez ulaženja u dubinu opusa i ne zadirući u esencu same biti postojanja izričaja, je kod Genesis i sličnih grupa nemoguće prikazati i ukazati na samo značenje i položaj kojeg zauzimaju u povijesti muzičke umjetnosti prošlog i ovog stoljeća.

Nadalje, muzički inserti su u dokumentarcu toliko kratki, da ni poznavatelju njihove muzike ne pružaju onu osnovnu informaciju, zašto su tu i što prikazuju. Ne znam o čemu se radilo, da li o autorskim pravima koja su bila diskutabilna u filmu ( u što ne vjerujem, jer ipak je dokumentarac o grupi koja nosi ta prava), ili se radi jednostavno o manjkavosti koncepta kojeg su zamislili i (relativno/apsolutno) loše odradili producenti?
Malo čudno za BBC, ali tako je.

Nadalje, gledajući ovaj film, promatrač ne dobiva ono najosnovnije zbog čega je sjeo pred ekran. Samo pričanje, ili prepričavanje stotinu puta poznatih i prepričanih epizoda koje su dostupne na stotinama portala na netu, stvara osjećaj pličine pristupa. Čak i meni, koji sam “površni” poznavatelj grupe Genesis, dokumentarac nije donio ni jednu nepoznatu činjenicu, situaciju, epizodu o ovoj grupi ili članovima.

Kao primjer dobrog pristupa mogu navesti dokumentarac o grupi Eagles, koji vrvi sočnim izjavama, situacijama, nepoznatim faktima i još uz to filovan s pristojnom minutažom sa scene, (npr. skoro cijela solo dionica iz  „Hotel California“ je emitirana kako bi se podcrtalo zajedništvo u trenutku trijumfa benda!).

Iako mi je muzika grupe Genesis daleko bliža od Eaglesa, ipak, prevaga u prezentaciji je toliko očita da je ne treba niti spominjati.


Tony Banks ‘Sum of the Parts’ Part I

No ni to nije sve. Kako se film podijelio u dva djela nakon odlaska Gabriela, solo karijere članova su tako taksativno prikazane, da bih slobodno mogao upotrijebiti riječ, nabrajalica. Bez imalo studioznosti u pristupu, bez i jedne jedine riječi analize, samo par faktografskih podataka, ponavljam, dostupnih na tisućama portala diljem neta. U biti, veoma je iritantno, pogotovo ako se stvarno želi čuti nešto detaljnije, a da ne kažem, novo. Jer u na kraju svega, Mike Rutherford sa svojim projektom Mike + The Mechanics, Peter Gabrijel na drugoj strani, pa i Tony Banks, a da ne govorim o Phil Collinsu, svi su redovni posjetitelji top lista i izdaju albume u velikim tiražama.

Ajmo biti pošteni i reći, Peter Gabriel se ipak izdvojio iz tako visokog prosjeka, i predstavlja danas, instituciju za sebe. No to u ovom kontekstu i nije bitno, jer su svi podjednako slabo prikazani.

Nadalje, preloman trenutak u životu grupe, kao što je odlazak Petra Gabriela je jednostavno, ovlaš spomenut. Da, rečeno je da su za vrijeme američke turneje, promotori nakon koncerata čestitali Gabrielu na dobrom koncertu, gurajući ostale članove na nivo pratećeg benda. Što je stvaralo zavist i zlu krv unutar grupe. Jest, da je Gabrijel, skoro stidljivo u filmu rekao, da je on bio taj koji je morao zabavljati publiku između pjesama, kad je uštimavanje instrumenata katkad trajalo i pet minuta.

No, niti jednom riječju se ne spominje skoro pa glavni razlog Gabrielovog odlaska. Svi koji su bili vezani za muziku u to vrijeme, znaju, da je nakon albuma „The Lamb Lies Down on Broadway“, Gabriel želio krenuti dublje art stazom progresivnog izraza, dok je ostatak benda bio za odlazak u nešto mekše vode, koje bi vodile do top lista. Događaji koji su uslijedili nakon Gabrielovog odlaska i te kako potkrepljuju ovu tvrdnju.

Dakle da rezimiram, profesionalno napravljen dokumentarac.
Suhoparan i bezidejan!


Tony Banks ‘Sum of the Parts’ Part II

Umjesto da su kao u slučaju grupe Eagles, pustili faktor vrijeme u pozadini i fokusirali sadržaj na stvarni prikaz karijere grupe i članova, ma koliko film trajao, producenti pokušavaju utrpati cijelu povijest sastava u sati i po vremena. Što znači ništa drugo, doli jedva taksativno nabrajanje činjenica.

I u konačnici, što ako je film predug?
Kao u slučaju grupe Eagles, podjeli ga se na dva dijela!

Na drugu stranu, dovesti u studio muzičare koji su odavna rekli jedno drugome sve što su imali, ne može nego rezultirati sterilnom papazjanijom u cilju mlaćenja prazne slame. Da su ti isti imali išta još reći, bili bi si to rekli kao grupa.

Ovako, pomalo otužno je bilo gledati kako petorica velikih sjede i pokušavaju odraditi smislenu konverzaciju o ničemu.

Ljubitelji i poznavatelji grupe Genesis, ovo nije film za vas!
Ovo je film za one koje su jedva čuli o njima i pokušavaju zapamtiti imena i lica glavnih protagonista.

Genesis – how much is enough?!

BBC – sjedi jedan!

PS – ovaj je osvrt napisan na temelju dokumentarnog filma o grupi Genesis pod naslovom „Sum of the Parts“, u trajanju od sat i po. Ukoliko postoji neka integralna, smislenija verzija ovog filma, različite dužine, bit će mi zadovoljstvo korigirati svoje stavove, ukoliko verzija to zaslužuje.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh