„History of the Eagles“

Dobar dokument o velikoj grupi!

 

Ovaj dokumentarac, u dva dijela, u ukupnom trajanju od 4 sata, vjerno preslikava postanak, početak i uspon grupe The Eagles.

Filmofilima koje ne interesira muzika, ovaj film će biti na trenutke monoton, no za sve ostale, pa čak i one koje ne oduševljava grupa The Eagles i njihova muzika, ova četiri sata će proteći kao minuta.

Osobno spadam u grupu koja nije luda za njihovom muzikom, ali njihove hitove slušam sa radošću. Ukratko rečeno, drago mi ih je poslušati kad nalete. Da ću staviti njihovu ploču ili CD i slušati, to ne. Svejedno, to mi nije smetalo da uživam u ovom dvodijelnom filmu, koji pokriva u potpunosti život grupe do današnjih dana.


History of The Eagles (Story of an American Band) Trailer

Sam film počinje dakako sa počekom života grupe, u stvari, prateće grupe Linde Ronstadt. Nastavlja se rijetko viđenim snimkama i izjavama članova grupe. Isto tako, kroz film pratimo tokove nastanka albuma, pa i pojedinih kompozicija, te u stvari vidimo, kako je nastajala pojedina pjesma. Katkad s obilatom količinom razmirica pa čak i vrijeđanja. U stvari, sagledavajući globalno proces nastanka kompozicija ove grupe, u većini slučajeva, ono najbolje od njih je nastalo kao rezultat konflikta.
Pomalo čudno, jer izvana se ipak činilo da je ova grupa homogena i da se odlično slažu.

No, film je pokazao i onu drugu stranu, situacije kad se najbolji prijatelji razilaze u svađi radi novca i primata u grupi.

Isto tako, u pripremi ovog malog članka, na netu sam našao intervju bivšeg gitariste, Don Feldera, koji je 2001. godine izbačen iz grupe. Don kaže da ni sam film u stvari ne pokazuje vjerno razinu konflikta i naelektriziranost atmosfere u studiju i istovremeno izlaže svoje nezadovoljstvo filmom. Poglavito jer su u njemu svi krediti dani isključivo Don Henleyu i Glenn Freyu, iako su svi članovi grupe aktivno sudjelovali u mukotrpnom stvaranju i brušenju kompozicija koje su postale hitovima.
Da je donekle u pravu, dokaz je sudski proces koji je pokrenuo protiv svoje bivše matične grupe, a koji se riješio nagodbom mimo suda.


History of the Eagles Trailer

No, vratimo se filmu.

Ovo nje film o kojem se bogzna ima što pisati, jer je u stvari dokument vremena kojeg treba pogledati. Ono što  treba pisati, to je način na koji je producent i režiser sastavio cjelinu iz fragmenata koji je čine. Kombinirajući prošlost, s fleševima iz sadašnjosti, koja je većinom zastupljena naracijom glavnih junaka, pa čak i tumačenjima, dobivamo jasnu sliku stanja u pojedinim fazama života ove grupe.

I kao što sam rekao, ne morate voljeti njihovu muziku da biste uživali u ovom filmu. Natočite si čašu vina ili ohladite viski kockom leda, zavalite se i uživajte.

Četiri sata će vam proteći nećete ni sami znati kako!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh