Neočekivani rast!

Vjerovali ili ne!

Posljednji izvještaj RIAA-e (Udruženje diskografske industrije Amerike), kaže da je muzička industrija u 2016. godini doživjela nezapamćeni boom. Brojkama prikazano, globalni rast cjelokupne industrije je bio impresivnih 19%. Takav rast industrija nije zabilježila decenijama. Najbliži godišnji rast blizu ovome se zbio 1998. godine, a koji je iznosio “mršavih10 %.

Kako govorimo o zakonu velikih brojki, jasno da se u ovim “sitnim” postocima kriju milijuni ako ne i milijarde dolara. Intrigantno je ipak to što porast prodaje prvenstveno treba zahvaliti segmentu koji je najviše piratiziran, streaming servisima.

RIAAJoš jednom se po tko zna koji put pokazalo i dokazalo, da piratsko skidanje muzike s neta ne nanosi toliku štetu industriji kako bi svi u njoj to željeli prikazati. I po tko zna koji put se potvrđuje konstatacija, da u mnogim slučajevima ilegalno skinut sadržaj sa sobom povlači i legalnu kupovinu nakon slušanja.

Da se razumijemo, ne želim reći da je ilegalno skidanje dobrodošlo i poželjno, već samo ukazati na notornu činjenicu da cijela diskografska industrija zabada glavu u pijesak pred činjenicom da piratstvo ipak pomaže legalnoj prodaji. I umjesto da se krene u rješavanje ovog problema, …. ostalo znate …

Dakle, rezultati za 2016. godine su impresivni.

Globalni porast od 19% se statistički dijeli na nejednake dijelove rasta. Na prvo mjesto je uvijek podatak o porastu prodaje i on iznosi nezapamćenih 11.4%, što je donijelo porast čistih prihoda od 9.3%.

Specifikacija prihoda je isto tako interesantna, jer ukazuje da na streaming ide skoro 50%, što je ogroman skok u odnosu na godinu prije, kad je iznosio 34%. Još impresivnije zvuči da je taj isti segment prije samo šest godina donio samo 9% od ukupnog čistog prihoda.

Evo kako izgleda slika povećanja prihoda iz prošle godine:

Streaming – 51.4%
Digital Downloads and Ringtones – 24.1%
Physical (CDs, Vinyl) – 21.8%
Synch – 2.7%

I još jedna interesantna i za ljubitelje vinila veoma ohrabrujuća vijest. U izvještaju je vinil analiziran zajedno s digitalnim nosačem zvuka CD-om, ali odvojene analize pokazuju da je prodaja vinila u prošloj godini skočila na impresivnih 26% od ukupne prodaje fizičkih nosača zvuka.

Tko se ovome mogao nadati samo par godina unazad?

Izvor: RIAA

na vrh