Black Sabbath – “The Eternal Idol”

Studeni – 1987.

U eri sumraka bogova (iz perspektive šezdestosmaša, dakako!) Black Sabbath ili bolje rečeno, ono što je ostalo od njih, izdaje trinaesti album “The Eternal Idol”.

Pošto je Tony Iommi bio jedini originalni član benda, vjerojatno je samo prodaja bila ta koja je odlučila da se album izda pod imenom benda, a ne kao njegov solo album. Pa i takav album se popeo na top liste, te je na Billboardu proveo punih šest tjedana popevši se do #168. mjesta. Broj baš i ne sugerira status, ali znajući okolnosti, bio je to prvorazredni uspjeh.

Na albumu se po prvi put pojavljuje Tony Martin kao vokal, a i ostatak ekipe nije prije ovog projekta bio dugo u grupi.

Samo nastajanje albuma su pratili brojni problemi, ali i personalne promjene koje su remetile tijek snimanja, do te mjere da su cijeli dijelovi već snimljenog materijala snimani ponovo kako bi se uklopili u novu situaciju u bendu. I ne samo to, problem se (kasnije) reflektirao i na legalnoj strani, jer su na albumu davani krediti muzičarima koji su ili samo malim djelom pridonijeli nastanku materijala ili ih uopće nije bilo na snimanju, a na papiru su ostali kao članovi grupe.

Problemima ovakve vrste jednostavno nije bilo kraja, te je i s te strane veliki uspjeh da je album uopće izdan.


Black Sabbath – “The Eternal Idol”

Pa ni s omotom nije bilo sreće. Prvobitno je bilo zamišljeno da se na naslovnici omota albuma stavi slika skulpture “The Eternal Idol” (po kojem je album i dobio ime!), Auguste Rodina, nastala 1889. godine, no to su im zapriječili nasljednici. Kako bi nekako ipak ostali na tragu, angažirana je agencija za izradu omota od stvarnih modela po uzoru na skulpturu. Foto-session je prošao katastrofalno, jer su svi modeli nakon snimanja završili u bolnici radi trovanja bojom kojom su bili premazani za snimanje.

Kao i uvijek, našlo se poprilično ljubitelja grupe koji su album kupili, a na kraju, kad se sve zbroji, album “The Eternal Idol”, iako nositelj brojke 13 u opusu grupe, nije loše prošao. Dakako, povijest ga je nakon što je splasnula reklamna kampanja i završila turneja (na kojoj je sudjelovao originalni basista grupe Geezer Butler), smjestila na prašnjave police s kojih ga izvlače samo najokorjeliji fanovi grupe.


Black Sabbath – “The Eternal Idol” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh