Leonard Cohen – “Songs from a Room”

Travanj – 1969.

album-art

00:00

Leonard Cohen izdaje drugi album “Songs from a Room”.

Prvijenac, “Songs of Leonard Cohen”, je donio Cohena kao kompletnog umjetnika, iako album nije bio primljen s oduševljenjem, i među kritičarima i dijelom auditorija. No, oni koji su ga prigrlili činili su to punim srcem i ne za ništa. Povijest je pokazala koliko su bili u pravu.

Slična ako ne i ista priča se ponovila i s nasljednikom “Songs from a Room”. Oba albuma nose buduće standarde Cohena, ali i svjetski poznate hitove koji su se nekom providnošću počeli pomaljati na horizontu nakon izlaska albuma i to nakon poprilično vremena. To zorno govori o kvaliteti i univerzalnosti tih pjesama.


Leonard Cohen – “Bird on the Wire”

Nije tajna da je Cohen bio nezadovoljan produkcijom prvijenca. Kako je diskografska kuća željela nastaviti u istom stilu, angažirali su David Crosbyja. No, suradnja kako je bilo očekivano, nije išla dobrim smjerom, te je Cohen bio na pragu odustajanja od bilo kakvog snimanja.

Sudbina je htjela da je u blizini bio Bob Johnston (producirao Bob Dylana, Johnny Casha, Simon & Garfunkela, …. ), te je nagovorio Leonarda da ponovo krene sa snimanjem.

Ovaj put zvuk u studiju je uhvatio esencu koja je ležala u Leonardovoj glavi, te je album priveden kraju.

I pored iznimno kvalitetnog materijala na albumu, ipak se izdvajaju dvije kompozicije koje su donekle obilježile kasniji tok karijere ovog umjetnika. Nezaboravna “Bird on the Wire” i impresivna “The Partisan”.


Leonard Cohen – “Partisan”

Nakon ovog albuma karijera Leonard Cohena kreće stabilnom uzlaznom putanjom, te je kasnijim albumima razuvjerio i zadnje skeptike u ingenioznost i božanski talent.

Uz sam život Leonard Cohena se vežu mnoge priče. Od onih samostanskih do ljubavnih, koje su redom postale dio urbane legende.


Leonard Cohen – “Songs from a Room” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh