Kraftwerk – Sopot, Opera Lesna / 29.Srpnja-2016.

Savršenstvo koje će tek doći!

Mjesto hodočašća, Opera Lesna u Sopotu.
Lokacija, smještaj i konstrukcija ovog amfiteatra daje naslutiti samo jedno, išlo se za muzikom i njenom prezentacijom.

Kao i svaki amfiteatar, napravljen je stepenasto sa šumom oko njega. Ne za ništa, jer baš ta šuma služi kao ogromna spužva za upijanje zvuka, te prostor ostaje bez ikakvog eha.
Samim time akustika, a s njom i psiho akustika samog prostora je fantastična.
Udaljen je od centra grada oko 5 kilometara.

O grupi Kraftwerk (ako se tako može nazvati) je izlišno išta pisati, jer sve što se u ovom trenutku napiše, već idući trenutak je duboka prošlost.

Tako i njihovi koncerti, koji su doživljaj van vremena u kojem živimo.
Minuciozni i precizni, Kraftwerk ništa ne prepuštaju slučaju. Takva je bila i organizacija koncerta. Ili drugim riječima, fantastična.

Po masi posjetilaca i atmosferi prije koncerta, bilo je očito da ćemo prisustvovati velikom događaju. Na samom ulazu svaki posjetitelj je dobio je 3D naočale uvezene u vrećicu sa Kraftwerk prepoznatljivim logom. Lijepi poklon kao uvod.

Kraftwerk (80)

Prije osvrta na koncert htio bih ukratko objasniti o čemu se radi kad o grupi Kraftwerk govorimo. Naime Kraftwerk su i za ovu turneju napravili malu revoluciju.

Na binu su dovukli 3D 4K ekran veličine platna u Multiplex kinima. Prilikom izvođenja svake pjesme na taj ekran je bio projiciran sadržaj usko vezan za samu pjesmu.

Svjetlost, 3D sadržaj, hipnotički ritmovi, činili su fascinantnu cjelinu koji su jednostavno ZGROMILI publiku, u toj mjeri da nije bilo vremena za bilo kakve reakcije tokom cijelog koncerta.

Sada dolazim na ono bitno. Sebi evo već četiri dana postavljam pitanje čemu sam prisustvovao. Promislim rock koncert i odgovor je, ne. Definitivno ne. Najbliža prezentacija bi bila multi medijalni performans genijalaca iz Dizeldorfa.

U Sopotu su nastupali Ralf Hutter, Fritz Hilpert, Henning Schmitz i Falk Grieffenhagen.

Kraftwerk (43)

Set ListaSam koncert pred prepunim auditorijem počeo je točno u 21:00.
Bez ikakvog obraćanja publici počeli su sa pjesmom „Numbers“, pa bez prekida krenula na „Computer World“, „Home Computer“, „Computer Love“, „Pocket Calculator“ ( specijalno prerađena na poljski jezik), pa „Dentaku“….

Sve to vrijeme stajao sam priklješten decibelima i video efektima, prikovan za stolicu. Nije bilo vremena za prikazivanje nikakvih emocija. Sve što je trebalo, dolazilo je od četvorice genijalaca sa bine.

Jednostavna logika i način prezentiranja sadašnjosti i budućnosti našeg svijeta, kako ga vide ostavlja mnoga pitanja, ali daje i mnoge odgovore, na Kraftwerk način.

Vrhunac večeri nastupio je u pjesmi „Autobahn“ gdje je prikazano njemačko industrijsko čudo i na diskretan način sami članovi benda prezentiraju svoje ljevičarske političke stavove.

Pokušat ću prepričati sadržaj multi medijalne prezentacije pjesme.
Sam film počinje praznim autobanom gdje se pojavljuje jedan Volkswagen (narodni auto), te pomalo ih dolazi sve više, dok se ne pojavi Mercedes (auto elite), predimenzioniran do apsurda, koji pobjedonosno izgura sve Volkswagene i trijumfalno jezdi tim autobanom. Nakon nekog vremena dolazi Crveni Volkswagen , pa još jedan, .. sve dok Mercedes ne nestane u masi crvenih Volkswagena.
Pametnome dosta!

Kraftwerk (75)

Djela su se nizala jedna za drugim. (Set listu imate sa strane!). Baviti se svakom pjesmom bilo bi gubljenje vremena.

Zvuk koji je dopirao sa bine bio je fantastičan. Svaka čast ton majstorima. Svjetska produkcija!

Sam bend tokom predstave nije se trudio uspostavit nikakav kontakt sa publikom. Jednostavno imao sam osjećaj da između umjetnika i publike postoji nevidljivi zid koji je namjerno postavljen.

S bine nisu stizale nikakve emocije, samo hipnotički audio-video uraci, koji me proganjaju već četvrti dan nakon ovog koncerta.

Tako jaka impresija nažalost i ne pogoduje iole objektivnom pisanju, ali tako je bilo!

Jednostavno Kraftwerk su vanzemaljci koji su nas posjetili te večeri u Sopotu.
Za ocjenu samog događaja možda je 10 mala ocjena. Skalu bi trebalo drastično proširiti.
U biti, koncert je bio van svakog klasičnog ocjenjivanja.

Nakon dva sata neprekinute svirke, slijedio je povratak u stvarnost.

Kraftwerk (51)

I za kraj, da malo skrenem sa teme.

Ovaj događaj je bio u Sopotu. Gradiću od 30 000 stanovnika.
Turistički centar Poljske strane Baltika. Mogli bi ga usporediti sa Opatijom.

I u tom gradiću nastupaju ovo ljeto Kraftwerk, Jethro Tull, Careras, Sting….. Znači za svakog ponešto.

Pokušavam uhvatiti digresiju između naših lokalnih vlasti i poljskih.

Znam da dovući jednog Stinga u Sopot nije baš jeftino, ali postoji neki interes. Možda je interes u popularizaciji samog grada. Ipak Sting ili Kraftwerk prave ogromnu reklamu samom gradu.

Vjerujem da donosi i mnogo novaca, jer gosti koncerata su veliki potrošači.

A gdje smo mi????

na vrh