Journey – albumi!

Od .. do .. !

Grupa Journey je ostavila neizbrisiv trag na muzičkom nebu prošlog pa i ovog stoljeća. Krajem sedamdesetih i u osamdesetima su postali stadionska atrakcija koja je vremenom prerasla u instituciju.

No, malo tko zna da su počeci ove velike grupe bili u nekim sasvim drugim vodama. Bio sam, a i ostao, jedan od rijetkih koji je cijelo vrijeme “kao slon” ponavljao da je prvi album grupe bio najava nečega velikog, što se nikada nije razvilo i ubrzo bilo ugušeno komercijalizacijom kompletnog izričaja grupe.

Ovo se poklapalo sa fluktuacijom članova, tako da komotno možemo govoriti o postavama koje su iznijele dio opusa.

Journey su osnovali Gregg Rolie i Neal Schon nakon napuštanja Santane. U potrazi za svojim kutkom, našli su prazno mjesto u ladici fuzije, ali s pristupom iz rock miljea. Prvi album je nagovijestio to nešto veliko, bio je izvanredan uvod, ali zbog slabe prodaje, diskografska kuća je počela s pritiscima. Vremenom su ti pritisci toliko narasli da su ometali grupu u razvoju izričaja, da bi nakon izdanog trećeg albuma kulminirali do te mjere, da grupa u potpunosti mijenja smjer, uzima Steve Perrya za pjevača i kreće u avanturu koja će je odvesti na pune stadione.

Osobno, kad se spomene Journey, postoji taj veliki prvi album, dijelovi drugoga i trećega, i na tome završava moj interes za ovu grupu. No, stotine tisuća, pa i milijuna fanova nije baš tako mislilo.

Ultimate Calssic Rock Magazine je donio listu albuma ove grupe rangiranih po važnosti za grupu i njihovoj vrijednosti.

U startu se ne mogu složiti sa njom, jer je realna pozicija prvog albuma ignorirana, no istovremeno, ovo je jedna od rijetkih prikaza ovog albuma u pozitivnom svjetlu, te time vidim ipak korak naprijed u ispravljanju povijesne nepravde.

Uostalom, u skladu sa svojim afinitetima, pogledajte listu i prosudite sami!


 

14. Journey – “Generations” (2005)

13. Journey – “Revelation” (2008)

12. Journey – “Trial by Fire” (1996)

11. Journey – “Arrival” (2001)

10. Journey – “Journey” (1975)

09. Journey – “Eclipse” (2011)

08. Journey – “Next” (1977)

07. Journey – “Raised on Radio” (1986)

06. Journey – “Look Into the Future” (1976)

05. Journey – “Frontiers” (1983)

04. Journey – “Departure” (1980)

03. Journey – “Evolution” (1979)

02. Journey – “Escape” (1981)

01. Journey – “Infinity” (1978)

Izvor: Ultimate Calssic Rock Magazine


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh