Jethro Tull – “Roots to Branches”

Rujan – 1995.

album-art

00:00

Četiri godine nakon posljednjeg (blijedog) studijskog izdanja „Catfish Rising„, Jethro Tull ili bolje rečeno, Ian Anderson pod imenom Jethro Tull izdaje album „Roots to Branches“.

Ogromna vojska sljedbenika se dobrano osula, ali ipak i ono što je ostalo, osiguravalo je grupi egzistenciju. Da, dolazili su i novi, ali ne onim tempom da bi Jethro Tull zauzeo stare pozicije.

U tom svjetlu treba promatrati izlazak albuma „Roots to Branches“ i valorizirati ga u kontekstu vremena u kojem je nastao.

Stoga, ovaj put prst gore za Ian Andersona, jer je smogao snage okrenut se iza sebe, ali ne krenut natrag na neku prokušanu formulu, već iskoračiti u do tada nepoznato, njemu i bendu. Prvenstveno se to odnosi na njegovu flautu, ali i cjelokupan materijal. Eto, ono što će mnogi zamjeriti tom materijalu jest njegova „posvećenost“ Jethro izričaju, umjesto da ga je u potpunosti otvorio novome, pa čak i produžio na nasljednika, u nekoj razvijenoj formi.
Šteta!


Jethro Tull – “Roots to Branches”

Dakako govorim o utjecaju mješavine jazza, arapske i indijske kulture. Pomalo zbunjujuće zvuči ova rečenica, ali sve postaje jasno kad se album posluša. Dakako, ne smijemo smetnuti s uma ono postojano u izričaju, folk i keltsku muziku, koja je bojala mnoge kompozicije Ian Andersona u prošlosti, a koja je prisutna i na ovom albumu u kombinaciji s gore spomenutom mješavinom. Sve skupa je dalo neobično ugodan i impresivan doživljaj.

I da, ovo je album kojeg će teško prihvatiti zagriženi poklonici prve faze života grupe, ali jest album koji je samostojan i ponosno stoji u opusu grupe s njenim imenom na omotu.

Album „Roots to Branches“ se teško može usporediti s i jednim iz opusa Jethro Tull, i predstavlja napor umjetnika koji je svojih pola stoljeća života okrunio, ne odmaranjem na lovorikama, već potragom za novim i svježim u svom umjetničkom bivstvovanju.

Hoće li jednog dana „Roots to Branches“ postati klasik ili bar perjanica opusa Jethro Tulla, vrijeme će pokazati. Iz iskustva, povijest rijetko kada zakaže, pa se s razlogom nadam da neće ni ovaj put.


Jethro Tull – “Roots to Branches” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh