Jake Hooker
1953. – 2014.

Kolovoz – 2014.

Kako je tih dana preminuo daleko poznatiji Robin Williams, odlazak Jake Hookera par dana prije njega, je prošao potpuno neprimječen. Čak i u muzičkim krugovima.

Mnogi od vas će se zapitati, tko je uopće bio Jake Hooker, da se u ovoj rubrici piše o njemu?
Pa već na prvu, mislim da je dovoljno reći – Jake Hooker je bio ko-autor jedne od nepoznatijih skladbi u povijesti rocka, s kojom nažalost nije polučio nikakav značajniji uspjeh.

„I Love Rock ‘n’ Roll“, koja je tek u izvedbi Joan Jett & the Blackhearts doživjela svjetsku slavu. Namjerno sam napisao, izvedbi, a ne obradi, jer Joan je samo prekopirala original, ne dodavši mu ništa osim svog osobnog pečata. No, takva je sudbina.

Jake je bio član sastava Arrows, s kojim je i izdao ovu kompoziciju.
Daleko od toga da bend nije bio uspješan. Ne na globalnoj razini, no u Engleskoj je bio na cijeni.

Iako su za života grupe imali samo dva Top 40 hita, (1974. sa „A Touch Too Much“ i „My Last Night With You“, izdanim sljedeće godine), bend dobiva svoj TV show na engleskoj postaji Granada Television. Show je bio popularan i održao se pune dvije godine.

Da spomenem još i to, da grupa 1975. godine izdaje singlicu „I Love Rock ‘n’ Roll“, s njom doživljava totalni debakl??!!

Nakon raspada matične grupe, 1977. godine, Jake se seli u Ameriku i tu se bavi producentskim radom. Pored usputnih managerskih projekata, producira muziku za ondašnje blockbustere, „Flashdance“, „Top Gun“ i „Rocky IV“. Samo se muzika iz ova tri filma prodaje u nakladi od 100 milijuna primjeraka.

Gledajući Jakeovu karijeru u ovom kontekstu, postaje jasno da je za života bio jedna od najvećih osoba u svijetu moderne muzike, no nažalost, pripadao je onoj tihoj grupi, o kojoj se ne piše i čije slike ne krase naslovnice magazina.

Bivajući  potpuno medijski ignoriran, mislim da je sa svojim životom i radom, zaslužio ovo sječanje.


The Arrows – “I Love Rock ‘n’ Roll” 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh