Hladno Pivo – Okrug / 09. Kolovoza-2019.

“Hladnim Pivom i šutkom gasiti požare”

Kao prvo, ja ne idem odavno na koncerte Hladnog Piva, a ka drugo, ne pohodim fešte po dalmatinskim mistima di se vonj pečenih srdela miša s dimom ćevapa.

Ali ako se spoji i jedno i drugo, Hladno Pivo na fešti, e to se moralo doživit.

Od Rogoznice do Čiova prošao sam 6 kolona auta, nekoliko biciklista, par nespretnih Poljaka na unajmljenim skuterima, nervoznih domaćina koji su ležali na trubi… , prošao sam večernji pazar, rotor kao labirint u vrtiću, most širine obzora pokreta “U ime obitelji” , ribarske fešte, ni jednog slobodnog parking mista, kafića egzotičnih imena, štandova za izlete, štapića od šećerne vune i lonac crnog rižota koji me zaustavio. Gomila ljudi, turista, dice, staraca… , svi ko da čekaju Jolu.

Mislim stvarno, kome je palo napamet dovest Hladno Pivo na feštu Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Okrug?

Mogu mislit koje su face složile “starješine” tamo kada im je to predloženo. Mišo Kovač skup? Nema dovoljno vina za Grdovića? Marijan Ban stoji doma, Mjesni Odbor besposlen, Vatrogasci već zauzeti… , na ideju da pozovu Vatru svi su se samo grohotom nasmijali, a bilo je par pilota kanadera koji su zahtjevali Leteći Odred sigurno.

Oko 22.45 bend se popeo na binu i odmah ispričao unaprid kako oni nemaju pjesme za ovu prigodu, pa će publika ih morat istrpit. Ja osobno sam očekiva “Zimmer Fray”, “Samo za taj osjećaj”, “Sunce piči mi roštiljamo” repertoar na “repeat”. Kada sam ih prvi put gledao 1996-te godine saznao sam šta je to izgubit zub u šutki, toliko da imena ostalih bendova uopće nisam registrirao. Od tada su ispunili svoje obećanje iz prve pisme sa prvog albuma: “Prodali smo čak i muda, sviramo zato svuda, terase, festivali, više smeća, lova veća..”

Nema šanse da tu pismu sviraju na Čiovu.

Krenuli su s par numera koja ni njihova uža familija ne poznaje, i to je ono što me iznenadilo. “Mojoj majici” nije pjesma o staroj majci, već ironična stvar o ljudima s potrebom da se izraze porukama na majici. Odmah je prstom Mile pokazao na mene.

S drugom stvari su se odmah sprdali sa situacijom u kojoj se nalazi, očito ne prvi put:

“Načelnik općine odriješio kesu
Za veliku feštu u malom mjestu
Kraj zvonika velika bina
Večeras Hladno pivo, sutra Severina“

Nije da sam imao ikakva očekivanja, ali Mile i društvo se ni malo nisu prilagodili prigodi, udarali su jako i žestoko.

Kako sam se probijao do redova bližih bini samo sam se mimoilazio s ljudima koji su odlazili, majkama koje su djeci držale uši pokrivene dlanovima i starcima koji su doma išli po pušku. Prirodna selekcija je to, ostali su ljudi koji vole HP ili su dovoljno znatiželjni kao ja.

Kada je Mile najavio jednu staru pjesmu koju možda neće svi znati, poveselio sam se prvom ili drugom albumu, a kad ono treći album, taman kada sam ih  presta slušat i “Ne volim te, nit sam te ikad volio, na tvoje omiljeno pitanje evo ti odgovor…”

To je bio prvi hit te večeri pa su nastavili sa ljetnim hitom upravo tog imena i homoseksualnog sadržaja, hrabro bome.

Za moje uši i ukus zvuk je bio odličan, razglas nije prikupljen sa posljednje fešte krštenja, a tonac te večeri ih je volio.

Kad se sjetim svojih mladenačkih dana ispred razglasa, nisam mogao čuti svoje misli, a kamoli stihove benda. No dobro, ako su misli samoubilačke, možda i bolje da ih nisam čua. Buka mi je spasila život u tom slučaju. U ovom slučaju čuti Hladno Pivo, između brodica, mora i apartmana kako pjevaju moju himnu iz očajničkih, samožaljivih dana je bio doživljaj ravan rođenju šteneta:

“Ako noćas vijesti jave da sam nestao bez traga, smiri se, ne plači od sreće. Moj pokvareni osmijeh dobro pogledaj, vidjet češ đubre kao ja ne umire.”

Na oko 20 minuti do ponoći Mili je prišapnuto nešto na uho od organizatora, nije smio reći što, ali ako nije glazbena želja, onda je upozorenje da mogu bučiti samo do ponoći.

Nije ih to omelo, niti su ubrzavali.

Sviralu su stvar “Šamar”, koja je poetično logični nastavak Stingove uspješnice “Every breath you take”, kada manijakalno, posesivni ljubavnik napokon osvoji svoj plijen i oženi je. Pročitajte tekst i jedne i druge stvari za uvidjeti poveznicu.

Sa svojim repertoarom HP izaziva i ruga se svim površnim, maloumnim, nasilnim i đikanskim glavama kojima ego upravlja životom. Ako je HP posta komercijala, a naravno da jesu, onda tu moć koriste na pozitivan način. Točno su to potvrdili sa pismom “Na ovim prostorima”

“Imamo nova kola radi dojma
imamo stav i kad nemamo pojma
dovoljno mržnje , dovoljno inata
za bar još dva, tri rata
specijalitet mog kraja
je sve ono što razdvaja
ako si rođen van okvira
ovdje nečeš naći mira
crkveno se zvono čuje
priziva nove oluje
na ovim prostorima, na ovim prostorima
baš svega ima, na ovim prostorima”

Tek nakon 15 pjesama sitili su se odsvirati “Zimmer Frei”, a kada su odvirali “Nema više, nema više naše birtije” doživio sam prvi put u životu šutku, a da nije u klubu, dvorani ili fesfivalu. Ne znam na kojoj stvari su se upalile bengalke koje se nisu ugasile padom letećih čaša piva.
Teško je biti ful kul kad si tu!

Za primirivanje strasti morali su nešto lagano odsvirati, valjda jedino što imaju “Mlohava Ćuna” i “Pitala si me”.

Ali ne zadugo, jer su me evo opovrgli sa pjesmom “Pjevajte nešto ljubavno” i onom strofom da su prodali čak i muda. Tu se publika, sada već redom mlađahna, ona na kojoj svijet ostaje, ako joj išta ostavimo, od 16 do 46 raspištoljilja i tražila stare stvari, pa je išlo i za njih i za turiste iz Njemačke “Fur Immer Punk” i “Buba Švabe”.

Ali kada je išla princeza, to nitko nije očekivao, ponajmanje Ja koji sam taj cili album” Džinovski” znao napamet.
“Poleti čim osjetiš moj dah
Ja sam princeza ispod neona”.

Poletile su i kokice i ostaci rižota toliko da su morali završiti koncert s “Nije sve tako sivo kada imaš sa nekim popiti pivo”.
Sat i 45 neočekivane punk svirke tražio je bis bez obzira šta turisti su već spakirali svoje kofere 5 dana prije kraja im odmora. “Vjeruj u mene”, “Samo za taj osjećaj” i za kraj pisma za najavu blagdana Velike Gospe,

“Ezoterija”:

“Gospodo”, majstori tarota
i lokalni dileri zagrobnog zivota,
znam da bit će mi žao što nisam klečao,
al’ sve do tog sudnjeg dana

Maknite ruke s mog volana
maknite dupe sa mog sica
ja putujem bez GPS-a
GPS-a sa nebesa.”

Kako su i počeli, tako su i završili, bezkomoromisno, hrabro, žestoko i nimalo narodski i prigodno. Vatrogasci s Čiova su pogodili što su s Hladnim Pivom ugasili još jedan požar.

Hrabro i ludo, kako se i očekuje od njih!


Foto: Joško Herceg

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh