Greg Lake & Geoff Downes – “Ride the Tiger”

Studeni – 2015.

Pomalo iznenada i neočekivano, na tržište je stigao album “Ride the Tiger”, Greg Lakea i Geoff Downesa.

Naime, poznato je da su se ova dva umjetnika intenzivno družila 1988. godine, u osvit nastanka super grupe Asia, no, isto tako je poznato da na svjetlo dana nije izašlo ništa pod njihovim imenom. Doduše, tokom vremena jedna je kompozicija izašla pod patronatom grupe Asia, dvije je izdao Emerson, Like and Palmer i još su četiri ugledale svjetlo dana na različitim kompilacijama. Od originalnog materijala, ostale su samo još dvije nikada objavljene, kao i alternativni mix teme “Love Under Fire”.

Prema riječima samog Lakea, materijal kojeg je napravio s Geoffom je u biti nestao iz njegova fokusa, te ga je manager podsjetio na njega. Prema sjećanju se baš i nije oduševio, te mu je nevoljko pristupio. No, nakon nekog vremena je uvidio da ima posla s dobrim materijalom, te se zagrijao za njega i naposljetku izlazi album pod Cherry Red Records tiketom.


Greg Lake & Geoff Downes – “Money Talks”

Na albumu se  ne nalazi neki revolucionarni materijal. Radi se o dobrim, ali konfekcijskim uradcima, koje je dvojac snimio, a Asia i EL&P u većini slučajeva realizirali.

Ono što jest intrigantno je produkcija. Jer, Greg Lake je, pored muzičke uloge u najvećim bendovima epohe, istovremeno bio i producent koji je te grupe digao na nivo na kojem su bili. (ovo je jedna od uloga koja je nepravedno zapostavljena kad o njemu govorimo!)

S druge strane, Geoff Downes, kao polovica grupe The Buggles, i te kako o produkciji zna. Jer prisjetimo se, The Buggles su bili prve laste tehno/electropop ere, izričaju u kojem je produkcija odigrala veliku, ako ne i presudnu ulogu.

Stoga, za nezahtjevne slušatelje, ovo je album za ugodno slušanje!


Greg Lake & Geoff Downes – “Street War”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh