Emerson, Lake & Palmer – “Welcome Back My Friends to the Show That Never Ends – Ladies and Gentlemen”

Kolovoz – 1974.

Album „Brain Salad Surgery“ je donio Emerson, Lake & Palmer u najzrelijem i najglamuroznijem izdanju. Postajući „magnum opus“ rada grupe, album se etablira kao remek djelo proga sedamdesetih.

I kao i uvijek, nakon izlaska albuma uslijedila je turneja. Ne bilo kakva. Bila je to tehnički toliko napredna turneja, da ni danas, ali ni dan danas, u doba čudotvorne digitalne tehnike po nekim parametrima nije nadmašena. O ingenioznosti i inovacijama koja su se krila u tri ogromna kontejnera opreme, ne treba niti govoriti.

Dovoljno je spomenuti jednu nevjerojatnu činjenicu. Emerson, Lake & Palmer su u studiju bili minuciozni perfekcionisti, i za pretpostaviti je da će se u živo dogoditi neki pad u tom segmentu. Dobro, dogodio se u jednom drugom, neizbježnom. Naime, kako su na koncertima izvodili copy-paste kompozicije s albuma, bilo je nemoguće recimo odraditi ovedubove i druge studijske cake koje su zahtijevale, studio! No, zahvaljujući tehnici, i tehnologiji koja je dovedena do savršenstva, bend je u živo zvučao čak i moćnije nego na albumu.

Po završetku trijumfalne turneje na kojoj je snimljen dokumentarni film, (kojeg smo mi u onom mraku od države imali prilike vidjeti koji mjesec nakon što je lansiran!!) i izdaju trostruki album „Welcome Back My Friends to the Show That Never Ends – Ladies and Gentlemen„.


Emerson, Lake & Palmer – “Karn Evil 9: 3rd Impression (Welcome Back My Friends…)”

Malo je reći daje album briljantno ocrtao trenutak u kojem su se našla tri velikana, malo je isto tako reći da je album jedan od najboljih živih albuma uopće, jer sve što se o ovom albumu kaže, pada u vodu kad ga se stavi na gramofon.
Možda najbliže ovome je bio Zappa kad je jednom izjavio da je „pisati o muzici isto kao i plesati arhitekturu!“.

Dakako, po izlasku album se penje na top liste i zauzima mjesta s obje strane Atlantika, mjesta kakva ni jedan njihov album prije njega nije zauzeo (Amerika, #4. mjesto Billboarda, dobiva zlatni certifikat nepuni tjedan od izlaska, UK, #6. nacionalne top liste albuma)

Nažalost, ovaj je album u neku ruku bio i vrhunac karijere ovog velikog prog trija, ali ujedno i njihov „swan song“.

Na krilima uspjeha trio nakon mega uspješne turneje uzima veliku pauzu, te se vraća megalomanskim projektom „Works“ s kojim se definitivno udaljava od stvarnosti i kreće prema bankrotu, kako kreativnom, tako i financijskom.

Ni nastavak karijere nije bio bolji ili bolje rečeno, nastavak karijere je krenuo strmom silaznom putanjom, kreativni balon se ispuhao i bend je na kraju samo otaljavao obaveze.

Pomalo tužan kraj za najveći prog trio u povijesti moderne muzike.


“Welcome Back My Friends to the Show That Never Ends – Ladies and Gentlemen” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh