Leon Russell
1942. – 2016.

Studeni – 2016.

Preminuo je Leon Russell!

Teško da će današnje generacije prepoznati legendu ispod tamnih očala i duge sijede kose i brade. Ali Leon je bio sve samo ne anoniman. Iako cijelog života nešto ispod svjetala reflektora, ali nikada u sjeni, Leon je bio neizostavni sudionik i kreator nebrojeno događaja u prošlom, pa i u ovom stoljeću.

Njegovi počeci sežu duboko u prošlo stoljeće, točnije njegovom sredinom. Počeo je u biti kao pripadnik „Tulsa Sounda“, zajedno s J.J.Caleom, Elvin Bishopom i ostalima. Njegov pohod na Nashville i kasnije na meku rocka, Los Angeles je okrunjen suradnjom sa svim mogućim velikanima tog doba.

Teško je i nepotrebno taksativno nabrajati s kime je sve radio i u kolikoj mjeri je pridonio, ali ipak, moram spomenuti par velikih projekata koji se bez njega ne bi održali.


Leon Russell – “A Song For You”

Jedan od njih, a vjerojatno i prvi veliki je bio “Mad Dog and Englishman”, koji je promovirao Joe Cockera u zvijezdu, a Chris Stantona i Leon Russella u nezamjenjive pobočnike Joevog uspjeha. Nadalje, njegova suradnja sa Delaney & Bonnie and Friends je donijela ovom sastavu svjetsku slavu. Doduše, poglavito jer se pod imenicom “Friends” krio Eric Clapton, ali ni Russell nije imao malu ulogu u kreiranju veličine.

Za Bob Dylana je producirao nekoliko pjesama, uključujući i singlice “‘Watching the River Flow” i “When I Paint My Masterpiece”.

Možda najveću ulogu, ulogu života, je dao na velikom humanitarnom koncertu “The Concert for Bangladesh”, kojeg je inicirao George Harrison. Leon je bio jedan od glavnih pokretača organizacije, a na pozornici je čak imao i solo točku koja se sastojala od medleyja “Jumpin’ Jack Flash’ i ‘Young Blood”. I bilo je toga još, slikovito, na tone.

Ni top liste mu nisu bile strane. Joe Cocker je pronio njegovo autorstvo nad pjesmom “Delta Lady”, dok je Ray Charles bio samo jedan od mnogih koji je obradio njegov hit “A Song for You”.


Joe Cocker – (Leon Russell) – “Delta Lady”

Godine mu nisu smetale, te je sve do zadnjih dana života neumorno radio. Posljednji put se našao pod reflektorima i u mainstream medijima kad je u suradnji sa Elton Johnom izdao album “The Union”. Prema riječima samog Eltona, bilo je to nezaboravno iskustvo i ispunjenje želje iz mladih dana, kad je mogao samo sanjati da će raditi s ovom legendom iz Tulse.

Eto, Leon Russell i J.J.Cale su se ponovo sreli!

Kako vrijeme baš i nije faktor na mjestu gdje se nalaze, vjerojatno će se zajedno smijati Caleovoj izreki, da je prezaposlen ne radeći ništa, da bi išta radio. I prionuti svirci, jer to je ono što su najbolje radili i po čemu će biti zapamćeni ovdje, na ovom malom plavom planetu!

R.I.P.!


George Harrison, Leon Russell, Clapton – “Come on in my Kitchen”

 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh