Laibach – Liberation Day Tour!

Kolovoz – 2015.

Laibach je stigao u glavni grad Sjeverne Koreje, gdje su predviđena dva koncerta. Prvi se održao 19-og i sljedeći, koji je trebao biti održan dan kasnije, otkazan je.

Ovi se datumi podudaraju s 70-tom obljetnicom oslobođenja Sjeverne Koreje od japanske okupacije. Time Laibach postaje prvi bend s zapadne polutke koji će nastupiti u toj izoliranoj zemlji.

Vijest je sama po sebi bila neobična, ako ne i bizarna, jer je dobro poznato stanje u toj državi i službeni stav o zapadnoj muzici. Iako, ruku na srce, što vrijedi za narod, ne vrijedi za Velikog Vođu. Naime, Kim Jong Un je prije nekoliko godina Eric Claptonu uputio poziv za gostovanje u ovoj zemlji, što je ovaj odbio.

Nije tajna da je mladi predsjednik ljubitelj rocka i da je radi koncerata putovao u Hong Kong i Singapur. (dakako, o državnom trošku!)

Koncert je održan u dvorani pred 1000 uzvanika. Bio je to “invitation only” koncert. U drugom slučaju, ukoliko je neki stranac u toj zemlji imao želju pogledati jedan od koncerata, to  ga je stajalo 1600 eura. (nema informacija o prodanim ulaznicama!)

Kako je Laibach poznat po svojim političkim i subverzivnim stavovima, koji uz put koketira s “naci” ikonografijom, pravo je pitanje, kako je uopće došlo do toga da budu pozvani. Glavnu ulogu u svemu ovome igra Morten Traavik, umjetnik i aktivist, koji je ujedno i režiser njihovih spotova.

Na drugu stranu, Laibach je ipak modificirao svoj nastup, odnosno, prilagodio ga zahtjevima lokacije. (ma što to značilo!). Sve ovo je zabilježeno na filmskoj traci.

Bilo kako bilo, Laibach je u bio Sjevernoj Koreji, ispisao je povijest kao prvi zapadni bend koji je nastupio u toj zemlji. Samim tim su ušli u anale moderne muzike, pa (namjerno ili ne) i same politike!


Laibach and North Korea’s first Western concert – BBC News 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh