Emerson, Lake & Palmer – “Pictures At An Exhibition”

Otvaranje velikih vrata!

I nakon pola stoljeća od nastanka još uvijek se ne stišaje bura oko ovog djela. Kritika u većini i dijelom publika, ga je popljuvala, nazivajući ga svekolikim pogrdnim imenima, a najviše prevladava izraz “kasapljene originala“.

S druge strane zadrti fanovi ove grupe i rijetki kritičari mu daju pozitivne ocjene, a neki idu toliko daleko da ga proglašavaju remek djelom. Osobno, toliko daleko ne bih išao, ali…

Da bi se ovo djelo vrednovalo treba znati okolnosti pod kojima je nastalo, treba znati okruženje u kojem je nastalo i nadasve, treba znati “što je pjesnik htio reči?“. Da bi se odgovorilo na sva ova pitanja , potreban je makijavelistički pristup i onda puno toga postaje jasno. Drugim riječima, djelo jest “iskasapljeno” po nekim mjerilima, djelo jest nepotpuno spram originala, ali djelo je na pozornici donijelo dah klasike koji je bio zarobljen u učmalim dvoranama u kojima je sjedila odabrana publika.

Doduše, moramo imati na umu opus grupe The Nice (“Five Bridges”, “Ars Longa Vita Brevis”…) i opus  grupe Ekseption prije nego zaključimo da je “Pictures At An Exhibition” donijelo nešto novo.


Emerson, Lake & Palmer – (Mussorgsky) – “Pictures At An Exhibition”

Pa dobro onda o čemu se radi kad je sve ovo poznato?

“Pictures At An Exhibition” je snimljen u živo!

Emerson, Lake & Palmer su snimili koncert u trećem mjesecu 1971. godine, što znači prije drugog albuma “Tarkus”. Njihova originalna zamisao i jest bila da “Pictures At An Exhibition” bude drugi album grupe, ali su popustili pod pritiskom diskografske kuće i ušli u studio te snimili “Tarkus”. Puštanje “Pictures At An Exhibition” kao drugi album je bilo ocjenjeno kao visoko riskantan potez, jer nitko do tada nije napravio nešto slično.

Kasniji događaji su demantirali sve skeptike. Album i pored (djelom) negativnih kritika, odlazi u nebo po samom izlasku i priskrbljuje tvorcima statuse prog bogova među masama. I tu leži odgovor na gore postavljeno pitanje, “o čemu se onda radi?

The Nice i Ekseption su bile grupe koje su donijele klasiku u rock okruženje, kako obradama tako i autorskim radovima (pogotovo Keith Emerson u The Nice!!). No, uticaj koji su imali bio limitiran na uske krugove, ili bolje rečeno, na underground milje.

Emerson, Lake & Palmer su prvim i drugim albumom sve to “smekšali” i zapakovali u primamljivo pakovanje, da bi trećim albumom, “Pictures At An Exhibition” uz direktno koketiranje sa klasikom “inficirali” ogromnu masu ljudi. Masu koja se više nije brojila u stotinama, kao u slučajevima grupe The Nice ili Ekseption, već u milijunima, desecima milijuna. I tu je poanta, tu je “what is all about!“, ma koliko se šutjelo  o tome.

Da, “Pictures At An Exhibition” jest (šarmantno) iskasapljena verzija originala, ali isto tako, “Pictures At An Exhibition” je djelo koje je sa svojim tvorcima pridonijelo masovnom širenju i prihvaćanju klasične muzike. I umjesto da ti isti klasičari odaju priznanje na iznenadnom i besplatnom poklonu, svi od reda su se udružili u pljuvačkoj akciji, negirajući djelu pravo na postojanje. A brojke toga doba dokazuju strahoviti uzlet popularnosti same klasike, a o prodanim nosačima zvuka da i ne govorim. I zato ovo djelo mora biti na vrhu, mora mu se odati dužno priznanje, jer je napravilo za muziku više nego sve institucije tog doba zajedno!

Sa muzičke stane, nemam što reći, jer ne mogu više biti objektivan u ocjenjivanju (bar ne po nekim svojim mjerilima!). Muzika na albumu je predivna. Sva trojica briljiraju u svojim ulogama. Obrada je, što djelom preslikani original, djelom nadopisana ili improvizirana. Ako ćemo slobodno shvatiti ijedno djelo, onda drugačije i ne može biti. U protivnom, bila bi to prosta reprodukcija. A to je ono što nitko u bendu nije htio da se dogodi!

Stoga, preporučam ovo djelo svima, bez obzira da li počinju ili su godinama u taboru.

“Pictures At An Exhibition” se sluša sa lakoćom!

“Pictures At An Exhibition” se sluša sa stilom!!

Negirati svrhu njegovog postajanja može samo “punk“!


Emerson, Lake & Palmer – (Mussorgsky) – “Pictures At An Exhibition” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh