Dio – “Holy Diver”

Svibanj – 1983.

Prvi dio angažmana s grupom Black Sabbath je došao kraju i Ronnie James Dio se vraća u Ameriku da bi do sljedećeg poziva oformio svoj bend.

Ohrabren podrškom samog matičnog benda, ali i prijemom publike, Ronnie sa sobom povlači Vinny Appicea (brata daleko poznatijeg Carmine Appicea). Izbor Jimmy Baina na basu je bio logičan, jer Dio i Jimmy su bili stari pajdaši još iz doba grupe Rainbow.

Potraga za gitaristom je potrajala, jer Dio je bio u fantastičnoj startnoj poziciji i nije si smio dozvoliti ni jednu grešku u koracima. Naposljetku izbor je pao na mladog Vivian Campbellija i Dio je bio oformljen.

Ulaze u studio i snimaju svoj prvijenac, a kasnije će se pokazati i najuspješniji album, “Holly Diver”.

Po samom izlasku album dobiva pozitivne kritike, što je bilo ipak malo čudno s obzirom na to da je na albumu carevao Heavy Metal kojeg su kritičari obožavali mrziti. Prijem kod publike je bio očekivano dobar, da bi za trajanja turneje prešao u neku vrst euforije.


Dio – “Holy Diver”

U tim je trenucima Dio bio car pokreta!

Albumu je trebalo šest mjeseci da u Americi dostigne zlatnu tiražu, da bi platinast postao 1989. godine.

Legislativa ovog albuma je velika. Dio nakon ovog albuma nikada nije uspio doseći visine prvijenca, iako su iza njega ostali solidni albumi. „Holly Diver” je jednostavno „trenutak u kojem su uhvatili magiju“.

Na top listama je ostavio traga na svim mogućim pozicijama, a to ga je dovelo i do #16 mjesta na listi Rolling Stonea, kad su Metal albumi u pitanju.

Sve u svemu, “Holly Diver” je dio povijesti i dokument vremena koji u trenutku njegova izlaska tek treba doći!


Dio – “Holy Diver” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh