Dio – “Sacred Heart”

Kolovoz – 1985.

Dio izdaje treći album “Sacred Heart”.

Po samom izlasku dočekuju ga hvalospjevi fanova i u veoma kratko vrijeme postaje najznačajniji album solo karijere Ronnie James Dia.

Povijesno gledano, staje uz bok ostalim ostvarenjima koji su postali klasici žanra, “Holy Diver” i “The Last in Line”.

Ni komercijalni uspjeh nije izostao. Penje se na dvadeset i deveto mjesto Billboarda (iznenađujući uspjeh za ovakav album!!). Da bi sve skupa bilo još čudnije, album je imao i svoje singlice. I to ne jednu, već tri!

Singlice “Sacred Heart”, “Rock ‘n’ Roll Children” i “Hungry for Heaven” zauzimaju svoja mjesta na top listama iako, očekivano, borave u donjim razredima. Gledano u kontekstu žanra i muzike koju nose singlice i sam album, sva mjesta na top listama su za većinu bile iznenađenje.

Objašnjavalo se time da je Amerika ogromna zemlja i da ima mali segment fanova Ronnie James Dia!! (sic!), ali i taj mali segment brojčano je velik.
Glupih objašnjenja ima još, ali ovo je bilo ono najraširenije.


Dio – “Sacred Heart”

U biti, istina je negdje u sredini, kao i uvijek. Jest da je točna prijašnja tvrdnja, ali 1985. godina je godina revitalizacije Heavy Metala i sve što je imalo taj predznak je imalo šansu da se dobro proda.

A kad je iza toga stajalo ime, kao što je bio Ronnie James Dio, onda u biti i nije bilo rizika.

Ronnie James Dio je bio velika ličnost sedamdesetih i osamdesetih, pa i kasnije. Pored članstva u velikim grupama za njihovog zenita (Black Sabbath, Rainbow), stvara impresivnu solo karijeru i neoborivi „image“. Slika o njemu se nije promijenila do njegove (prerane ) smrti.

Bio je poklonik mistike, mitoloških bića i sve je to pakovao u svojoj lirici. Ali ono po čemu će ipak ostati u sjećanju jest njegov vokal. Imao je karizmatični glas kao stvoren za Heavy Metal. Nije ni čudo da ga je baš on lansirao u stratosferu.

I još nešto, da se zna za povijest!
Danas je normalno da se pokazuju “devil horn” (ispruženi kažiprst i mali prst) i to je postao zaštitni znak Heavy Metala.

Ronnie James Dio je bio taj koji je lansirao taj znak i ako vam itko drugačije filozofira, ne dajte se smesti.
Dio je tvorac!


Dio – “Sacred Heart” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh