Billboard 200 Top Albums & SoundScan

Svibanj – 1991.

Nakon pola stoljeća aproksimacije, Billboard u Svibnju 1991. godine uvodi “state of the art“, bar code SoundScan tehnologiju za praćenje prodaje nosača zvuka.

Iako nije imalo direktan izvor iz muzičkog već iz informatičkog miljea, ovo je u biti revolucioniralo cijelu industriju.

Da malo pojasnim ovo sve skupa!
Do 25. Svibnja-1991. godine Billboard se je kreirao top liste oslanjajući se na izvještaje koje je sakupljao od lokanih prodavača, kompanija koje su bile vlasnici prodavaonica ploča i izvještaja diskografskih kuća.

Dakako, u cilju manipulacije, svatko je mogao na svoj način i prema svojim mogućnostima “naštimavati” izvještaje te time doprinijeti da top liste u biti budu neregularne. Odnosno, da ne održavaju trenutno stanje na tržištu.

Billboard je kompanija kojoj se vjeruje, svoju je reputaciju izgradila na vjerodostojnosti, no, u ovakvim i sličnim slučajevima je bila nemoćna, jer je u biti samo procesuirala podatke koji su stizali s terena.

I onda se pojavio Nielse SoundScan, koji je putem elektronskih kasa (bar koda) direktno sakupljano podatke o prodaji i dostavljao ih Billboardu, koji je na temelju tako dostavljenih podataka sada kreirao daleko precizniju top listu.

Billboard 200 chart NasVjerujem da je nepotrebno napominjati koji je šok izazvala lista koja se pojavila tog, prvog dana, jer je u biti sadržavala samo mali dio izvođača s jučerašnje liste. I da stvar bude još intrigantnija, prva su mjesta zauzeli jučerašnji autsajderi.

Potres na tržištu je bio ogroman, jer se preko noći promijenilo općeprihvaćeno mišljenje o prevladavajućem trendu među potrošačima. Dobitnik u ovom preokretu je bio Heavy Metal, koji je odjednom iz opskurnih kutaka lista skočio u mainstream. Za njim su slijedili hip-hop, country, R&B i alternativni rock albumi.

Interesantno je pak na drugu stranu, da je novi sistem vratio i mnoge klasične rock albume na liste. Ukratko, cijela se muzička industrija preko noći promijenila ustoličivši nove idole tog doba, od Nirvane preko Ice Cubea do Garth Brooksa, koji su svi redom prešli iz alternative u mainstream.

Počeci bilježenja prodaje ploča i sastavljanja top lista datiraju još iz 1945. godine. Te je godine magazin Billboard po prvi put na svojim stranicama donio muzičku top listu, koja se bazirala na temelju prodanih ploča. Sistem se temeljio na podacima koje su lokalni prodavači i diskografske kuće dostavljali magazinu, te nije teško zaključiti da je polje manipulacije bilo ogromno.

Taj je sistem toliko bio usavršen, da je u neku ruku, svatko znao da nije fer i korektan, a ipak su ga uzimali kao vjerodostojan. Sve do Svibnja 1991. godine.

SoundScan je za mnoge predstavljao i neugodno iznenađenje, a za neke kraj karijere, bar onakve kakvu su do tada imali.

Ali, povijest će ispisati lijepu priču, jer dobili smo Nirvanu, R.E.M… , koji bi vjerojatno u starom sistemu ostali na margini i potonuli u opskurnost anonimnosti, da ih SoundScan nije lansirao svojim objektivnim bilježenjem prodaje.

na vrh