Devil Doll – “The Mark of the Beast”

Veljača – 1988.

Avangardni bend Devil Doll „izdaje“ prvi album „The Mark of the Beast“.

Riječ „izdaje“ je u navodnicima jer album u biti nikad nije osvanuo na policama prodavaonica.

O čemu se radilo?

Mr. Doctor je putem oglasa okupio dvije inkarnacije benda Devil Doll, u isto vrijeme, jednu u Veneciji i drugu u Ljubljani. (Mnogi eminentni muzičari su bili u ovim postavama. U ljubljanskoj inkarnaciji je bilo muzičara i iz Zagreba.)

Album je sniman u tonskom studiju Tivoli u Ljubljani. Što je tko snimio, teško je razlučiti jer ….

Sadržaj albuma je nepoznanica i nakon ovoliko godina od njegovog „izdavanja“, jer jedini odštampani primjerak je u posjedu Mr Doctora. U jednom od rijetkih medijskih istupa, izjavio je da ne postoje dvije Mona Lise, aludirajući na unikatnost djela, misleći na omot, čiji je on autor.
No, u istom je razgovoru za medije kazao da su dijelovi prvog albuma utkani u nasljednike, te  na taj način album živi kroz njih.

Ukratko, po „izlasku“ albuma, jedini primjerak se našao u kolekciji autora i tu je do današnjih dana.

Što više reći, prvi album je prvi album. To što je odštampan u samo jednom primjerku predstavlja jedinstveni slučaj u diskografskoj industriji, ali za umjetnika koji na albumu ubaci dvadeset minuta tišine, ovo i nije baš toliko čudan potez.

Avangarda je uvijek bila neshvatljiva u mnogi segmentima, ne nužno u onima koji nagovještaju budućnost, već i u onima koji prikazuju sadašnjost s, ali i bez poruka.

Toliko o prvom album grupe Devil Doll.

na vrh