Deep Purple – “Who Do We Think We Are”

Siječanj – 1973.

Potpuno iscrpljeni od neprestanih turneja, Deep Purple ulazi u studio. U kojem su stanju bili svjedoči i činjenica da su netom prije toga izdali album “Made in Japan“, kojeg pola benda nije niti poslušalo prije izlaska, a druga polovina samo ovlaš registrirala. Sam je Gillan tom prilikom izjavio da su svi bili „mrtvi od umora koji ne nestaje nakon prospavane noći!“

Drugim riječima, ni album nije mogao biti nešto drugačiji. U biti i nije bio, ali, … . Povijest ipak tu i tamo ispiše svijetle primjere, jer album simptomatičnog naziva “Who Do We Think We Are” izlazi i ne pobire lovorike. Pogotovo među kritičarima. Ne posustajući, grupa izdaje singlicu „Woman from Tokyo“, koja pomalo neočekivano porobljava top liste krčeći put albumu.

O kojem se „Kopernikovom obratu“ radilo govori i lijep podatak da je album dosegao gornje vrhove top lista s obje strane Atlantika, samo u Americi prodavši se u pola milijuna kopija u prvom mjesecu života. Kako onda u trenutku, a i kumulativno, album “Who Do We Think We Are” postaje najbolje prodavani album grupe i ne samo to. Prodaja je krenula takvim tokom da postaje najprodavaniji album godine u Americi. Ni ostatak svijeta nije zaostajao.


Deep Purple – “Woman from Tokyo”

Taj status album “Who Do We Think We Are” mora zahvaliti prethodnicima, koji ipak nisu dosezali prodajne visine koje su zasluživali i auditorij je to ipak kompenzirao naposljetku s ovim albumom.

Pored hitoidne „Woman from Tokio“ na albumu nema standarda grupe, nema ni neke od legendarnih kompozicija koje se vežu uz grupu i naposljetku, gledajući čisto s muzičke strane, postaje najlošiji album od vremena izlaska albuma „Fireball“.

Ono što se još veže za ovaj album jest činjenica da su na njemu po zadnji put sudjelovali Ian Gillan i Roger Glover, koji će biti zamijenjeni s David Coverdaleom iz lokalne grupe The Government i Glen Hughesom iz Trapeza.

Osobno, kako sam s muzikom „terorizirao“ sve oko sebe, pa tako i roditelje kojima je Splitski Festival bio mjerilo ukusa, i kako bi mi napravili nešto lijepo, otišli su u Split u prodavaonicu vinila i pitali prodavača da im da neku „ploču na kojoj sviraju dugokosi“.
Tako sam dobio “Who Do We Think We Are”!


Deep Purple – “Who Do We Think We Are” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh