DDAA – “Dada est mort”

Veljača – 2017.

Dadaizam vuče svoje korijene iz davnine, iz prapočetaka artikulacije moderne muzike ili točnije, rađa se u Švicarskoj 1916-te godine u Cabaret Voltaire baru, koji postaje hram pokreta.

Svoje je zvjezdane trenutke imao u nekoliko navrata tijekom proteklog stoljeća, ali ono po čemu će ostati zapisan u povijesti moderne muke jest utjecaj koji je kontinuirano širio od svog osnutka, pa sve do današnjih dana.

Dadaizam u svojoj esenci nosi negaciju samog pristupa i kroz transformaciju zvuka dolazi do katkad ironičnih, katkad satiričnih, ali većinom do apsurdnih trenutaka koje prenaglašava kako bi podcrtao bit na kojem leži.

Jedan od sastava koji cijelog kreativnog života kroči stazom dadaizma je i DDAA ili punog imena Deficit Des Annees Anterieures.

DDAA se rađa u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, i na sceni zauzima značajno mjesto, toliko da ih uspoređuju s daleko poznatijim suvremenicama, Can (Njemačka), Nurse with Wound (Engleska) i naposljetku, miljenika pokreta, The Residents, (Amerika).

U toku svog plodnog života snimili su pedeset albuma kao grupa i još oko 150 u kolaboraciji s različitim formacijama i grupama.
Ostajući aktivni do današnjih dana, postaju legende i danas su jedan od najpoznatijih progresivnih sastava francuskog undergrounda. Za razliku od The Residents, koji su svoj izričaj usmjerili ka konceptu današnjice kroz prizmu uvrnutosti, ali još uvijek s “klasičnomdada podlogom, dotle je DDAA odlutao u nekoliko smjerova.

DDAA

Od svog osnutka 1977. godine, Jean-Luc André, Sylvie Martineau-Fairy i Jean-Philippe Fairy, znani kao DDAA, postaju pioniri indie scene, otvaraju eksperimentalni industrijski izričaj u osamdesetima i naposljetku, kako je tehnologija napredovala, uvode audiovizualne projekte. Jedinstveni pristup muzici osiguravaju sami, kroz produkcijsko/izdavačku kuću Illusion Production, čiji su vlasnici.

Album “Defragmentation Des Pierres Qui Chauffent”, izdan 2015. godine, predstavljao je u neku ruku vrhunac izričaja grupe u ovom stoljeću. Bar do trenutka kad je nasljednik ugledao svjetlo dana.

U veljači 2017. godine DDAA izdaje novi album, u stvari, dupli 7″ EP, “Dada est mort”. Simptomatičnog naziva, album sadrži šest kompozicija koje nastavljaju punokrvni pristup muzičkoj eklektici i ljubiteljima avant-garde ponovo priređuju iznenađenje. U biti, kad je dada u pitanju, onda je iznenađenje kad iznenađenja nema.

Pored standardnog CD izdanja, album “Dada est mort” je izdan i na vinilu. Pored crne standardne verzije vinila, album je izašao i u 7″ fluorescentnom vinilu, u ediciji od 50 primejraka!


DDAA – “Dada est mort”

DDAA Nasl
1. Parasite 1
2. Dada est mort
3. opération Sentinelle
4. Keuch
5. Parasite 2
6. Funerailles Dada


DDAA – “Keuch” / promo

DDAA –  “Exploration” (EP “Ne regarde pas par la fenêtre”)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately

na vrh