Blue Man Group – “Three”

“Tribal” ritmovi u novom ruhu!

Avangardna grupa Blue Man Group je izdala svoj treći album, “Three”. U biti, pridjev “avangardna” baš i ne stoji, jer grupa nema onu “Residents” komponentu koja je smješta van, ama baš svih struja, iako, ne kriju da su im baš the Residents bili jedan od uzora. Pod “avangardom” bi se mogao smjestiti njihov odnos prema udaraljkama na kojima u biti leži cijela muzička slika.


Blue Man Group – “Dispatches 1”

U tom segmentu su u potpunosti van svih struja, jer upotrebljavaju PVC (plastične) cijevi za izradu svih instrumenata koje sviraju. Štoviše, čim su došli do prvih novaca, napravili su laboratorij u kojem smišljaju, dizajniraju, isprobaju i konstruiraju nove instrumente.

Impresivno djeluju snimke kad znate da su cjelokupna ritmika i melodijske linije, odrađene na PVC cijevima.


PVC Pipes + Drumlines = Musical AWESOMENESS | Blue Man Group – “The Forge”

Blue Man Group su postali institucija u avangardnim krugovima, iako nisu nepoznati ni širem auditoriju. Prvenstveno su pamtljivi po imageu, je nastupaju obojeni u plavu boju (odatle i ime benda). No image bi bio jedno veliko ništa da iza njega ne stoji kreativnost i ingenioznost muzičara.

“Three” je treći studijski album ove grupe i donosi grupu u okvirima već poznatog izričaja, ali sa uznapredovanom tehnikom izlaganja ritmova. Još uvijek baziran na “tribal” ritmovima (plemenski, primitivni ritmovi), izričaj BMG prelazi preko različitih žanrovskih polja. Na momente se ne ustručavaju gaziti techno poljem, da bi u sljedećoj sekvenci ili temi otišli u psihodeliju ili stilizirani disko.

Naracija koja je prisutna u temi “Robots” je u biti ono inovativno u zvučnoj slici. Efektna, fluidnom atmosferom presvučena tema skoro da predstavlja vrhunac albuma. O lirici ne bih, jer distopijska narav i sama naracija kaže sve za sebe.


Blue Man Group – “Hex Suit”

Album “Three” je uhvaćeni trenutak tehnološke sadašnjosti. Nastao na temeljima prethodnika, albuma “The Complex”, “Three” nastavlja putanju kojom se Blue Man Group kreće posljednjih 25 godina otkad postoje.

Da se razumijemo, status avangardnog sastava niti malo ne smeta komercijalnoj strani djelovanja benda. Pored rasprodanih koncerata, na kojima Blue Man Group donosi multimedijalnu sliku svoje muzike, prodaja albuma je isto tako značajna. Album “The Complex” stekao zlatnu tiražu, a prvi album “Audio” je bio nominiran za Grammy!


Blue Man Group – “Tone Spokes”

Stoga, ne mogu nego preporučiti ovaj album svima koji vole muziku, jer će od prvih odsviranih nota ili još bolje udaraca, spoznati da ispred sebe imaju izuzetno djelo izuzetnog sastava sastavljenog od izuzetnih članova. Za razliku od sastava the Residents, ne kriju svoj identitet, ali su svejedno toliko srasli sa grupom, da se slobodno mogu šetati bilo kojim gradom, a da ne budu prepoznati.

U biti, Blue Man Group su možda, i nesvjesno, samim tim ispunili san bezbrojnih “celebrity” osoba, koji bi željeli i slavu, i anonimnost.

Kaže se u narodu da se ne može imati i jare i pare.
Eee! pogrešno!
Blue Man Group su to dokazali!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh