Aretha Franklin – “Lady Soul”

Siječanj – 1968.

Aretha Franklin izdaje dvanaesti album “Lady Soul”.

Album po izlasku zarobljava top liste, a kako i ne bi kad su na njemu neki od standarda ove pjevačice i istovremeno budući evergrini. Govorimo o pjesmama “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, “Chain of Fools” i “(Sweet Sweet Baby) Since You’ve Been Gone”/”Ain’t No Way”, koje su svaka za sebe bile izdane godinu prije kao singlice i popele se na vrhove top lista. Stoga ni sudbina albuma nije bila neočekivana, prodan je u nakladi od milijun primjeraka u prvoj godini izlaska, samo u Americi!

No, pored već „rutinskog“ položaja nekog albuma ove velike umjetnice, album “Lady Soul” obiluje interesantnim činjenicama. Prva je ta da je prateći vokal na albumu pjevala Cissy Houston, majka Whitney Houston i uz nju Arethina sestra Carolyn.

Ono što je rokerima interesantno jest činjenica da je na kompoziciji “Good to Me As I Am to You”, gitaru svirao nitko drugi do Eric Clapton.


Aretha Franklin – “Good to Me As I Am to You”

Kako je snimka nastala daleko prije izlaska albuma, još na počecima života grupe Cream, ova se snimka uzima kao prvo snimanje Eric Claptona u Americi. Eric je naime početkom 1967. godine dobio poziv da snimi gitarsku dionicu za tu pjesmu. Bilo bi nepošteno reći da je u tom trenutku Eric Clapton bio nepoznat gitarist, pogotovo, jer je grupa Cream već postojala, ali ipak…. .
Uostalom, bio je najavljen kao “famous guest guitarist”

Album “Lady Soul“ postaje kamen temeljac buduće karijere Arethe Franklin, na kojem će godinama nakon njegovog izlaska graditi nevjerojatnu karijeru, koja je lijepo iznesena u filmu “Respect”.


Aretha Franklin – “Lady Soul” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh