Amon Düül II – “Phallus Dei”

Lipanj – 1969.

Iako je embrionalna forma Kraut rocka rođena daleko prije 1969. godine, ipak se ta godina uzima kao prijelomna za pokret i u neku ruku, definitivan početak pohoda Krauta na svjetskoj sceni. Bila je to godina obilježena izdanjima grupa Amon Düül II, Tangerine Dream i Can.

Grupa Amon Düül II je nastala na pepelu istoimene grupe, dok je ova uzela ime po nazivu komune u kojoj je nastala. Naime, nije bila rijetkost u to vrijeme da postoje komune koje su sačinjavali većinom studenti, ali i istomišljenici, te su živjeli i proživljavali svoje ideje.

Dakako, bile su to redom socijalno/utopijske tvorevine koje su pak iznjedrile puno dobroga. Nažalost, padom studentskog pokreta (čitaj, početkom početaka gušenja osobnih sloboda), komune prestaju igrati ulogu u socijalnom životu države u kojoj su egzistirale, te se već krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih gube u opskurnosti i nestaju jedna za drugom.

Jedna takva komuna je bila i Amon Düül, koji je u svojim njedrima njegovala istoimenu grupu. Shodno slobodi mišljena i ponašanja, grupa je smisao svog postojanja nalazila u improvizaciji i eksperimentu.
Po prestanku rada, dio članova nastavlja, preuzima ime i dodaje mu rimski broj II, kako bi je razlikovao od prethodne.

Ulaze u studio i na svjetlo dana uskoro izlazi „Phallus Dei“, jedan od prvih punokrvnih Kraut rock uradaka.


Amon Düül II – “Kanaan”

Iako su inspiraciju crpili iz progresivnog zdenca života s Otoka i miješali ga s jazzom manje, i klasikom, više, stvorili su hibridni izričaj koji je pojavom grupa Can i Tangerine Dream poprimio obilježje pokreta sa svojom specifičnošću.
Ako ne ništa drugo, samo zbog toga ovaj album zaslužuje svoju povijesnu medalju.

No, to je samo dio, jer njegov sadržaj je još jedna velika priča. Priča ispričana jezikom koji se zove muzika u punom, klasičnom i esencijalnom obliku, kakvom su ga zamislili tvorci, a auditorij masovno prihvatio.

Sama konstrukcija izdanja je skoro pa klasična za to doba, sastoji se od nešto kraćih kompozicija na „a“ strani vinila, dok „b“ stranu zauzima sam jedna, naslovna skladba.

Na temeljima ovog albuma, grupa izdaje svoj magnum opus, album „Yeti“ i s njime ruši granice komune, Europe i prodire na američko tržište.

Dakako, o nekim komercijalnim top listama nema smisla ni govoriti …

I za razliku od ogromnog broja re-izdanja, re-izdanja ovog albuma na CD nosaču zvuka, je bilo jedinstveno. Na njemu su se pored kompozicija s vinila našle još neizdane, nastale u vrijeme nastanka albuma, ali koje nisu našle mjesto na njemu.

Da priča bude još bolja, nisu ništa manje interesantne, ni intrigantne od onih koji su imali privilegiju biti na vinilu. To se poglavito odnosi na suitu „Freak-Out Requiem“, koja sa svoja četiri stavka proširuje prvijenac na nepoznati teritorij i dovodi slušatelje u nedoumicu. Jer ako je ovo moglo čekati više od 30 godina, što još ima, a nije ugledalo svjetlo dana?


Amon Düül II – “Phallus Dei” / full album (prošireno izdanje)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh