ABBA Real Tribute
Split, stadion Torcida Kup
29. Lipnja – 2024.

Tko bi rekao da nam iz srpskog Zrenjanina u Vojvodini , kulturnog centra Švaba, grada sa blizu 150.000 stanovnika, dolazi u zadnje vrijeme vrlo popularan i tražen tribute band kultnog švedskog pop sastava ABBA-e?

Spiritus movens i začetnik ideje stvaranja istog je Boško Đelilović Bole. Bio je član prilično nezapaženog zrenjaninskog rock benda Mamurno Jutro kojeg je formirao još davne 1989. godine da bi ga rasformirao već 1992.
Nakon 17 godina ponovno su se sastali i pokrenuli , nažalost malo zapaženu karijeru.

Ali mudri Bole , kako je već imao dva ženska vokala u sastavu 2007. godine dosjetio se ideje da započnu vježbati i svirati hitove kultnog pop sastava ABBA formiranog još 1972. godine.

Uz pomoć Milice Jankucić, rođene u Boru , nastavnice fizičkog i zdravstvenog odgoja u osnovnoj školi kao Agnete , članice sastava od 2017. godine te Ane Milić iz Sombora, glazbenice i vokalistica heavy metal sastava The Big Deal kao Ani – Frid, Boško je sam preuzeo ulogu vokala i gitariste ABBA-e Bjorna Ulveusa.

Ana je sa sastavom već četiri godine,  i uz pomoć profesora klavira i izvrsnog klavijaturiste Marka Mojina u ulozi Benia, lijepo se uklopila u image benda.

Dodatni prateći vokal je glazbenica i majka Ana Bajić Janjčić, na bubnjevima solidno udara Atila Benke, dok bas gitaru svira Bojan Perkučin Đakov.

Zadnjih nekoliko godina postigli su nevjerojatnu popularnost pogotovo zahvaljujući vrlo kvalitetnoj izvedbi oko 30-tak najpoznatijih numera čuvenog švedskog sastava, pobjednika Eurovizije 1974. sa hitom „Waterloo“.

Popularni su ne samo u tzv. „regionu“ tj. u bivšim republikama ex-Jugoslavije već i šire. Gostovali su i traže ih na sve strane uključujući Rumunjsku, Albaniju, Bugarsku, Italiju, Francusku. Postupno pokoravaju i ostatak Europe i svijeta te ih očekuju gostovanja u Nizozemskoj, Brazilu, Norveškoj, Švicarskoj, Rusiji i Portugalu.

Osim muzičkom kvalitetom dodvoravaju se publici i originalnom ABBA-inom kostimografijom i koreografijom kako bi im nastupi bili što uvjerljiviji i autentičniji.

U Splitu su po prvi put nastupili na Open air Torcida kup stadionu u Vukovarskoj ulici kod starijih znanom kao rukometno igralište.

Interes je bio očekivano visok tako kao i kod prethodnih koncerata u Zagrebu , Rijeci i Zadru.
Do 21 h južne tribine i parter su se gotovo u cijelosti popunili, pa po mojoj slobodnoj procjeni gotovo 3.000 posjetitelja, koje je zagrijavao do dolaska mraka DJ Duple, tj. Damir Duplančić iz Izgubljene generacije.

Njegov izbor disko i rok muzike 70 i 80-tih taktički je pripremio kako stariju, tako i mlađu publiku za nastup tribute banda , koji je nastup započeo irskim instrumentalom te potom redom naslagao hitove  „Waterloo“, „Mama mia“, „Money Money“, „S.O.S.“, „“Ring Ring“, „Fernando“, „The Winner Take’s It All“, „Dancing Queen“, itd.

Sama pozornica je skromno i ukusno dizajnirana s četiri video zida u pozadini i umjerenim light show-om.

Ozvučenje solidno iako s manjim distorzijama pri najvećim glasnoćama.

Osnovni forte su oba vodeća vokala Milice i Ane uz odličnu pratnju i popunjavanje Ane Bajić te klavijaturista Marka.

Osobno najmanje mi se svidio vokal voditelja Bolea koji znatno odudara od solidnog nivoa ostalih članova benda uključujući bubnjara Atilu.

Svirali su neznatno kraće od dva sata animirajući publiku do maksimuma koja je većinu refrena najvećih hitova ispjevala besprijekorno.

Svakako, i pozornica Open Air Torcida kup stadiona pokazala se idealnom za ove vrele ljetne noći te se nadamo koncertima i u budućnosti.


mali foto album:


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh