Love -“Forever Changes: 50th Anniversary Edition”

Travanj – 2018.

Poznavateljima rock muzike šezdesetih godina prošlog stoljeća ime grupe Love automatski asocirana jednu od najvećih nepriznatih grupa svog vremena, koju je povijest koliko toliko rehabilitirala.

Snimivši prvi album “Love”, iznenada uskaču na top liste najbolje prodavanih u Americi, da bi drugim albumom “Da Capo” potvrdili status i stekli auru “onih koji lansiraju nešto novo”.

To nešto novo je došlo u obliku trećeg albuma “Forever Changes” i …. , nažalost priča ovdje mijenja predznak, od plusa na duboki minus. Album biva hladno primljen od publike, kritika ga je sasjekla i band se počeo osipati. Toliko da je sljedeći put u studio za snimanja nasljednika „Four Sail“, ušao samo jedan originalni član Arthur Lee.

Doduše u vrijeme izlaska postojali su rijetki glasovi koji su davali kredite albumu “Forever Changes“, ali generalno govoreći, proglašen je za razočarenje i jedan od najvećih promašaja muzike tog doba.

Život albuma “Forever Changes” počinje svoj put kad su se stišale kritike i slušatelji, jedan po jedan uzimali album u ruke i otkrivali njegovu pravu vrijednost.


Love – “Live and Let Live” / (Alternate Mix)

Paralela s albumom “Odessey and Oracle“, grupe the Zombies je frapantna. Nakon izlaska oba albuma grupe se raspadaju, Zombies doslovno, Love djelomično, oba albuma protokom godina stječu kultni status, da bi ih naposljetku, oba, proglasili remek djelima svog doba.

Priča o albumu “Odessey and Oracle“, grupe Zombies traje do danas i grupa je u nešto izmijenjenom sastavu još uvijek aktivna. Štoviše, krediti kreacije remek djela “Odessey and Oracle“ se tek danas ukazuju, te je grupa na mega uspješnim turnejama koje su počele prije par godina.
Pomalo je tužno vidjeti ostarjele rockere na pozornici, kako nakon skoro pola stoljeća beru zaslužene plodove svoga rada, ali bolje ikad nego nikad.

Grupa Love nije te sreće. Postoje u nekoj inkarnaciji i danas, ali alfa i omega sastava Arthur Lee je preminuo, te je svaka poredba današnje postave i one koja je izdala prva tri albuma izlišna.

Kako bi bar donekle ispravila povijesnu nepravdu (i ubrala ekstra škuda) matična kuća Rhino Records odlučila je ponovo lansirati album “Forever Changes” i to u proširenom izdanju ili službeno “Forever Changes: 50th Anniversary Edition”.


Love – “The Red Telephone” / (Alternate Mix)

Sastojao se od četiri CD-a, na kojima je otisnut originalni album, mono mix i alternative verzije pjesama sa snimanja.
U paketu su i DVD, dakako u 24/96 stereo mixu. Na njemu je i rijetki promo film za pjesmu “Your Mind and We Belong Together”. I naposljetku, vinilno izdanje u stereo tehnici, kao i bogato ilustrirana knjiga fotografija.

Da bi se ipak približili statusu ovog albuma i njegovom mjestu u povijesti moderne muzike, evo nekoliko natuknica:

Grupu Love su The Doors doveli sa sobom i uvjerili bosove diskografske kuće Electra da im daju ugovor za snimanje.
Robert Plant je naveo grupu Love i njihov album “Forever Changes” kao svoj apsolutni favorit!
Neil Young se otvoreno svrstao u armiju obožavatelja ovog albuma
Jimi Hendrix je surađivao s frontmanom, kompozitorom i kreatorom skoro svih pjesama grupe, Lee Arturom.
Eric Clapton ih je uzeo kao grupu koja je otvarala njegove koncerte
The Rolling Stones su “maknuli” pjesmu “She Comes in Colors” i kreirali “She’s a Rainbow”

Citat uglednog kritičara Rolling Stone magazina, nakon što je shvatio značaj i veličinu albuma.
“It’s the rare, unblemished masterpiece worth constant reconsideration, a deathless meditation on mortality, a psychedelic symphony immune to the paisley trappings of the Aquarian age.”

I na samom kraju, u trenutku nastajanja albuma “Forever Changes”, autor svih pjesma na njemu Arthur Lee, je bio star 22 godine.

Impresivno sve skupa!


Love – “The Daily Planet” / (Alternate Mix)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci