The Animals – “The Animals”

Rujan – 1964.

The Animals izdaju prvi album za američko tržište.
Album nosi ime benda i dio je invazionog vala koji je zapljusnuo Ameriku, uglavnom iz Britanije.

Amerika je tiho, i ne znajući, izvezla muzičke forme koje će u Britaniji među mladima pokrenuti nezapamćeni muzički val i dakako, ovaj se po svom okoštavanju, preljeva natrag, na kontinent s kojeg je i potekao. Govorim o Britanskoj invaziji, koja je u hipu pomela cijelu američku scenu, ostavljajući mrvice dotadašnjim neprikosnovenim zvijezdama. Veoma su rijetki bili umjetnici sa tog kontinenta koji su uspjeli zadržati svoj status.

Među prvim sastavima koji su preletjeli Atlantik, bili su The Animals. Povijest ih je dobro zabilježila, no ipak, nepravedno ih svrstala predaleko iza onih najvećih.


The Animals„The House of the Rising Sun”

Evo i zašto.
Istini za volju, mogli bi ih smjestit tik do Beatlesa i Rolling Stonesa, i to bi bilo njihovo stvarno mjesto u to vrijeme. Naime, bilo kome drago ili ne, The Animals su za svojih turneja po Americi bili rame uz rame Beatlesima.
Iako je beatleomanija preplavila kontinent, po nekim anketama The Animals su čak bili ispred Beatlesa po popularnosti. O Rolling Stonesima da i ne govorim, njihovo vrijeme je ipak došlo malo kasnije.

Stoga u tom kontekstu, grupa The Animals apsolutno zaslužuje biti postavljena ondje gdje i pripada, na pijedestal Britanskog booma i biti označena kao jedan od pionira invazije.


The Animals – “Baby Let Me Take You Home”

Inače album prvijenac je bio sastavljen od obrada blues, R&B i soul klasika tog doba. Na njemu se nije našla niti jedna pjesma napisana od članova benda. No, to nije smetalo albumu da pomete sve živo oko sebe, jer ga je nosila, isto tako obrada, „The House of the Rising Sun”, koja je u njihovoj verziji ušla u povijesti i osigurala ovom klasiku kartu za vječnost.

The Animals su nakon ovog albuma i dalje nastavili, izdajući dobre i komercijalno i te kako probitačne albume. Turneje su im bile u potpunosti rasprodane i stoga je pravo čudo što su okončali onako kako jesu. No, i za to postoji odgovor.

The Animals nisu imali ono što The Beatles jesu  – Brian Epsteina!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci