The Shadows – „The Shadows“

Rujan – 1961.

The Shadows izdaju prvi, istoimeni album.

Na opće iznenađenje, skoro bez ikakve promocije, album se penje na prvo mjesto UK Top liste albuma. Bila je to prvorazredna senzacija, jer muzika koju su svirali je bila instrumentalna i bio je to prvi album te provenijencije koji je zasjeo na vrh.

Isto tako, bilo je to vrijeme dok se sastavu još nije pridružio Cliff Richard, te su krediti pripali svim članovima benda podjednako.

Album je u cijelosti snimljen na analognoj tehnici. Snimalo se direktno, bez overdubova, editiranja, ukratko, snimalo se “uživo“. I frekvencija snimanja je bila za ondašnje prilike “normalna“, jedan dan jedna pjesma.

Sve je to podrazumijevalo da je bend u studio ušao s već spremnim materijalom kojeg je trebalo samo prenijeti na vinil. I tu se krije veličina ovog sastava, jer, došli su niotkuda i svojim temama u tren zarobili cijeli Otok. Dakako, s Otoka se muzika prelila na stari kontinent, gdje stječu ogromnu popularnost.


The Shadows – „Shadoogie“

Ameriku nisu uspjeli porobili, to je čekalo The Beatlese i invaziju koja je uslijedila nakon njih.

Od ovog albuma The Shadows rezerviraju mjesto na top listama sa svakom singlicom koju izdaju. Tako su uz Elvis Presleyja postali bend s najviše singlica na top listama, kako solo, tako u kolaboraciji s Cliff Richardom.
Ukupno njih 69!!

Krajem šezdesetih gube dah, ali se na scenu vraćaju ponovo krajem sedamdesetih i u nekim intervalima su aktivni još par dekada.

The Shadows su bili najveći band pre-Beatles ere i zahvaljujući njima Beach Boys razvijaju svoj stil, nazvan kasnije surf-rock, dok će sam izričaj generirati rađanje mnogih sastava koji će svoje djelovanje ostvariti u okvirima pop i rock muzike.

Pored inicijacije surf rocka, The Shadows su bili prvi koji su na “rock” scenu donijeli utjecaje jazza.


The Shadows – “Theme from a Filleted Place”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci